Рекордни жеги. Как да се предпазим от горещините

3917
Рекордни жеги. Как да се предпазим от горещините
Снимка: iStock

Всички обичат лятото, но не и жегите. Те могат да бъдат опасни и да създадат стрес за организма. Германската обществена медия АРД събра препоръки от Германската лекарска асоциация за това как да се пазим от горещините.

Течности и храна

Най-важното нещо, което трябва да правим, за да се предпазим от негативните ефекти на жегите, е да се хидратираме. Препоръката на Германския център за здравно образование е да се пият по 2-3 литра течности дневно, пише АРД. Най-добре е да пиете вода, сокове или неподсладени чайове - напитките с кофеин или акохол не са препоръчителни. Не е добре и да пиете твърде студени напитки, защото това дразни стомаха.

По-възрастните хора трябва да са особено внимателни и да пият много течности. Често се случва те да не изпитват жажда. Затова е добре близките им да им припомнят, че това е важно, отбелязва АРД. Има обаче и друго: за хора с определени съпътстващи заболявания не е препоръчително да се пият твърде много течности и това трябва да се консултира с лекар.

При високи температури храненето също е важно, но трябва да се яде основно лесно разградима и лека храна - например зеленчуци и плодове, салати, нискомаслени супи и млечни продукти. По-добре е да приемате малки количества храна по няколко пъти на ден, вместо да се храните три пъти обилно. Важно е и да се ядат солени ястия, защото потенето в жегата намалява натрия в тялото ни - това трябва да се балансира, тъй като е важно за правилното функциониране на организма. При недостиг на натрий в тялото човек изпитва умора и реакциите му се забавят, уточнява АРД. Твърде солените храни обаче също не са препоръчителни - не само в жегите, а въобще.

ОЩЕ: Какво да ядем в жегите, за да не ги усещаме?

Правилното облекло

Добре е да се обличаме леко в горещите дни. Вискозата, по-тънкият памук, ленът и коприната са най-добрите материи за лятото. Светлите цветове също са по-добър вариант от тъмните, защото отразяват слънцето и помагат за по-доброто охлаждане на тялото. Препоръчително е дори да носите дълги ръкави, за да пазите кожата си от слънцето.

Особено важно е при открита кожа да се ползва слънцезащитен продукт с достатъчно висок фактор. Експертите препоръчват също така да се носят слънчеви очила и шапка с голяма периферия.

Спорт, проветряване, чаршафи

По принцип е най-добре да не се стои на слънце в най-горещите части на деня. Спорт и всякаква физическа активност е по-добре да се изместят за рано сутрин или по-късно вечер. А тежки тренировки изобщо не са препоръчителни, смятат експерти.

ОЩЕ: Абсурдна жега в Гърция, Полша прати 50 пожарни на помощ (ВИДЕО)

За да държим дома си възможно най-прохладен, е добре да проветряваме рано сутрин, късно вечер или през нощта. Най-добре е всички прозорци да са отворени едновременно, за да се проветри възможно най-добре. През деня прозорците е хубаво да са затворени, тъй като температурата навън е по-висока от тази у дома. Ако разполагате с щори, те също са полезни за предпазване от големите горещини.

Температурата в дома трябва да се поддържа под 32 градуса през деня и под 24 нощем. Ако е над тези градуси, климатици и вентилатори също могат да ви разхладят. Трябва обаче да се внимава - част от тези уреди могат да прегреят, ако охлаждат от много високи температури.

Нощем е добре да спите в най-прохладната стая, дори това да не е непременно спалнята. Завиването само с чаршаф е добър вариант за горещите нощи. Интересна препоръка е например да приберете чаршафа си в найлонова торба във фризера за кратко и после да се разхладите със студената материя.

ОЩЕ: НАСА с предупреждение:Този юли май ще е най-горещият в историята

Как да разпознаваме симптомите

Ако приемате редовно лекарства, трабва да проверите дали горещините им влияят по някакъв начин, съветват от Германската лекарска асоциация. Дехидратиращите медикаменти например могат да имат негативен ефект по време на жеги. Същото важи и за седативите и антидепресантите, уточнява АРД. В никакъв случай обаче не бива да се спира или намалява предписано лечение без консултация с лекар.

Симптомите, които могат да се очакват в резултат от големите горещини, са замаяност, отслабналост, силна жажда и главоболие. Слънчевите удари предизвикват и гадене, отпадналост и проблеми с кръвообращението. При сериозни случаи е важно да се потърси медицинска помощ и пострадалият да се премести на студено място, където да легне върху навлажнени хавлии, докато лекарите пристигнат.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com