Ще просветне ли някога?

4742
Ще просветне ли някога?
Снимка: Thinkstock

Когато си оцапал положението, най-добре е да замълчиш, а не да опитваш да мажеш. Това е толкова стара житейска максима, колкото стар е светът. Изглежда обаче, че в издателство "Просвета" още не са я включили в учебниците си. Или ако са, не са чели точно това.

За незапознатите – издателство "Просвета" реши да пусне на пазара черно-бели учебници за 8-ми клас (по математика, български език, литература, философия), като етикетът към тях беше следният – за деца, чиито родители имат материални затруднения. Това го казаха от самото издателство, а директорът му Никола Кицевски не го отрече при последвалите вербални битки по медиите.

Черно-белите идеи се раждат от черно-бели мозъци

Да си неадекватен е свещено право на всеки човек. Когато обаче собствената ти неадекватност влияе на други, това се превръща в обществе...

"Просвета" публикува няколко позиции по въпроса, след като той привлече общественото внимание. В следващите редове ще обрънем внимание на най-интересните детайли в тези позиции – така, за урок, какво не трябва да се прави, когато си се оцапал до ушите.

1. Въобръжението на всеки човек е цветно и пъстро (цитат от позиция на Васил Койнарев, публикувана в сайта на "Просвета" ). Щом е така, за какво са ни въобще учебници? Да си я караме на въобръжение – например през Средновековието на въобръжение са решили, че Слънцето обикаля Земята.

2. Масово децата вече не използват учебниците (цитат от позиция на Васил Койнарев, публикувана в сайта на "Просвета"). Ами тогава за какво са ни такива като "Просвета"?

3. Цената: Черно-белият учебник е около 30% по-евтин. Масова е практиката учебниците да се фотокопират за деца, които не могат да си позволят да ги купят. Това не е ли признак за социално неравенство и не ни ли възмущава? (цитат от позицията на директора на "Просвета" Никола Кицевски). Възмущава ни, г-н Кицевски. Само че това социално разделение не е предположено институционално – тънка, но много важна разлика.

Директорът на "Просвета" сравнява черно-белите учебници с кисело мляко за пенсионери

България ражда световни шампиони по хейтърство. Това заяви Никола Кицевски, директор на издателство "Просвета", в коментар за разработе...

4. Теглото: Черно-белият учебник е около 60% по-лек (цитат от позицията на директора на „Просвета“ Никола Кицевски). Чудесно – защо значи не го правите само него? Защото сте търговци и трябва да се напечелите от държавното образование, за което плащаме всички с данъците си?

5. "Демократите" отричат правото на избор и възможността да има два варианта на един и същ учебник. Днес един учебник, утре – една партия (цитат от позицията на директора на „Просвета“ Никола Кицевски). И правилно отричат. Защото вариантите на учебниците не са два – два са от "Просвета", но като добавим другите издателства, колко стават? В училище трябва да бъдат поставени определени основи в развитието на децата и чак когато това се случи, тогава може да се прояви най-голямата ценност – различието в мисълта. Само че първо се учиш да мислиш – точно както първо се учиш да караш кола, а след като се научиш, почваш да се учиш да караш и камион, и автобус, и трактор.

6. Тези хора не се и замислят какво си мисли чуждото дете, когато на своето купуват смартфон за 1000 лева и маратонки за 300 (цитат от позицията на директора на „Просвета“ Никола Кицевски). Ако не се замисляха, нямаше да им пука от черно-белите учебници за бедни.

В цялата какафония от „Просвета“ казаха и едно нещо хубаво и разумно – че са искали да осигурят електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник. Само че това е като черешка върху резултата от оцапаното – няма как да се маскира миризмата.

В черното ни образование няма бели надежди

Черно-бели учебници за осмокласниците с материално затруднени семейства – това е най-новата брилянтна идея-панацея за страдащото ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com