Що за страна е това? Позорът на Америка

24697
Що за страна е това? Позорът на Америка
Снимка: Huffpost

Що за страна е това, в която президентът е де факто безсилен пред едно лоби? След кървавата баня в Чарлстън, Южна Каролина, президентът Барак Обама дори не настоя за по-строги закони за притежаването на оръжие. Може би защото добре знае, че могъщото оръжейно лоби ще се погрижи всичко да си остане по старому. Почти всеки в САЩ може да си купи срещу незначителна сума оръжие - и да убива хора с него.

А ако убиецът беше мюсюлманин?

САЩ дават 29 млн. долара за убитите в църквата в Чарлстън

Властите в САЩ ще изплатят общо 29 млн. долара на близките на убитите в църквата в Чарлстън, Южна Каролина. Това съобщиха от амери...

Що за страна е това, в която политически мотивираните престъпления се мерят с двоен аршин? Ако убиецът от Чарлстън беше мюсюлманин, всеки в Америка щеше да говори за "терористичен акт". Но когато един бял расист (по всичко изглежда, че мотивът за престъплението е именно расизъм) избива тъмнокожи християни в една църква, политиците и медиите не отварят и дума за тероризъм. Всички предпочитат да казват, че става дума за мъж, който е "психически неуравновесен" или просто "луд".

Що за страна е това, в която свободите отиват толкова далеч, че фактически толерират насаждането на омраза? Само в Южна Каролина има най-малко 16 расистки групировки, които проповядват превъзходството на бялата раса. Болното мислене на Ку-клукс-клан е още живо в Съединените щати, но когато заговориш американците за това, се сблъскваш с мълчание.

Расизмът убива Америка

При това именно тези расистки идеи въодушевяват убийци като стрелеца от Чарлстън. Хлабавите закони позволяват на такива като него да притежават оръжие, а корупцията и лакомията пречат на Конгреса да ограничи влиянието на оръжейното лоби.

Стрелецът в църквата в американския град Чарлстън планирал половин година престъплението

Младият американец, който застреля деветима чернокожи в методистката църква в американския град Чарлстън /щата Южна Каролина / планир...

Съединените щати могат да са прекрасно място. Хората са гостоприемни, обичат свободата и страната си. И не са никак малко чужденците, които мечтаят да живеят там. Ако обаче иска да просперира и оттук насетне, Америка трябва да се промени. И да изкорени расизма, защото той разкъсва самата тъкан на американското общество. Никой не осъзнава това по-добре от Барак Обама. Но дори най-могъщият мъж на планетата изглежда безсилен пред това голямо зло.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com