Сиера Леоне: ужасът на децата войници

5144
Сиера Леоне: ужасът на децата войници
Снимка: Маги Назер

И до днес Сиера Леоне продължава да се бори с дългогодишните последици от травмата и мъчителната реинтеграция на бившите деца войници. Страната все още е сериозно засегната от ефектите на опустошителната гражданска война, продължила между 1991 г. и 2002 година.

"Сиера Леоне бе изправена пред предизвикателството отново да намери място за децата войници. Не само да отнеме оръжията им, но и да ги детравматизира. Много от тях са били принудени да хванат оръжия в ръцете си, докато са били малки", казва Питър Контех, католически свещеник, работещ с децата, взели участие в гражданската война.

"На първо място, трябваше отново да им позволим да разберат ролята си като деца. Защото в джунглата те са имали всякакви съдби, включващи убийства, изнасилвания и на много, много жестокости", обяснява Контех пред ДВ.

Почти половината от децата войници се намират в Африка

Целта на Деня срещу използването на деца войници, известен още като Деня на червената ръка, който започва да се чества под егидата на ООН на 12 февруари 2002 г., е да засили глобалната кампания срещу набирането и експлоатацията на деца във всякакъв тип въоръжени конфликти.

Дефиницията обаче не се ограничава единствено до войниците. Непълнолетните, работещи като куриери, портиери, шпиони или дори като готвачи, също попадат в обхвата на това определение. Както и децата, вербувани и сексуално насилвани.

Африка е особено засегната от този феномен. Общо 40% от децата войници в света се намират в седем държави от този континент. Те са около 250 000.

Белезите от травмата са дълбоки

Манти Таравали, която е министър по половите и детските въпроси в Сиера Леоне, си спомня за ужасите на войната, на които е била свидетелка. Тогава тя също е била само дете. Таравали познава невъобразимата дълбочина на травмите, през които децата е трябвало лично да преминат. Тя разказва подробно как те са били принуждавани да убиват други деца, използвайки кухненски уреди и тъпи предмети.

Проактивните методи за детравматизация са единственият начин да започне лекуването на тези рани, казва свещеникът Контех. "Те са преживели много ужаси, довели до психологически проблеми", казва свещеникът, подчертавайки важната роля на психологичната и психиатрична помощ.

И най-дълбоката травма може да бъде преодоляна

Ишмаел Морган Херитидж Чарлз е мечтаел да стане лекар. Надеждата му да помага на другите обаче е прекъсната от бруталната война в Сиера Леоне.

"Желанието ми винаги е било да помагам на онези в затруднено положение, а не да причинявам болка", разказва той пред ДВ за годините, в които е бил принуден да стане дете войник. Оттогава Чарлз е посветил живота си на създаването на по-добро бъдеще за себе си и другите. Като автор и хуманитарен работник той доказва, че дори и най-дълбоката травма може да бъде преодоляна.

Друг човек, който като дете е бил войник и пожела анонимност, разказа пред ДВ, че след края на конфликта в Сиера Леоне е посветил живота си на изучаване на мира и конфликтите. "Изкарах няколко курса по международна хуманитарна помощ и наскоро завърших магистърска степен по бизнес администрация, специализирана в лидерство и управление", каза още той.

Трънливият път към реинтеграцията

Много други хора обаче нямат примери за лидерство и модели за подражание, които да им помогнат да променят живота си. Дори и след края на въоръжения конфликт, техният живот често остава оплетен в други омагьосани кръгове, свързани с престъпност и злоупотреби.

Програмата на Сиера Леоне "Оръжие срещу пари" предлага път към разоръжаване. Според Контех обаче ключът е в алтернативни подходи, които предлагат устойчиви дългосрочни решения за реинтеграция. "Някои родители казваха на децата си, които никога не са държали оръжие в ръцете си, че са глупави, понеже други са получили компенсация, а те не", казва той. "Аз се застъпвах за по-добър подход: да се инвестира в структури на общността, вместо да се компенсират лицата, коита са държали оръжие в ръцете си."

Светът отбелязва Деня на червената ръка, а търсенето на устойчиви решения стават все по-наложително. През 2022 г. ООН съобщи за ръст на тежките нарушения срещу деца в контекста на войни и конфликти. В последния доклад по темата, публикуван през юни миналата година, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочва, че тези нарушения включват убийства, осакатявания, насилие и отвличане, както и нанасянето на множество тежки травми.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com