TV водещи сеят невежество!

18927
TV водещи сеят невежество!
Снимка: Thinkstock

Направо сме им жертви, и всички ние - нещастните зрители и слушатели - можем да ги дадем под съд с голяма доза вероятност да ги осъдим! И да ни платят! За какво ли? Както казват Илф и Петров в "Златният телец", "за тъпота чрез взлом"! Ще каже някой - ами загаси телевизора, спри радиото - вярно е, гасим ги, често и с ярост, но нали някак не върви човекът от ХХI век да живее в тишина - без радио и телевизия, без комуникации със света, като онези единаци български граждани, населяващи изоставените села и паланки, нямащи ток, обхват и телевизионин сигнал, като Робинзон Крузо на самотния остров в Тихия океан!

Действат разрушително почти всички телевизионни водещи - кой точно ги е произвел в "обществени медиатори", не се знае, но се знае до болка ясно, че тези хора, началниците им, са направили тежка грешка. Почти няма в момента български водещ на предаване, който да заслужава блага дума, да не говорим за благодарност! Всички те пробутват - осъзнато или неосъзнато, без значение - политика на масово затъпяване, а на някои, като например Иван Гарелов (който добре си пиеше ракията и само мрънкаше носталгично!), и бившата фалшива премиерша Елена Йончева, в комплексарското им предаване-феникс "Оригиналът" в ТВ7, и от самолет им личи! - че работят за по две заплати едновременно! Едната от медиата, другата от партията-майка, за чиито политически интереси неуморно работят! (И от сън да ги събудят, все на тоя влак ще се метнат!) Сетете се коя е тази партия, сетете се и защо началниците им ги търпят и не ги санкционират - нищо, че всички в тая държава се кълнат, и най-вече медиите, че са аполитични и партийно неутрално.

Дървените философи!

Ако дървените философи бяха само философи и само дървени, с мед да ги мажеш. Но като ги слушаш сутрин, а и цял ден, по всички телевизии...

Сутришните водещи - домашните навлеци - без значение за коя телевизия говорим - повечето изпълняват политически поръчки; останалите - поради невежеството и най-вече поради неинтелигентността си - имат не по-малко вредна за обществото мисия!

Ана (може и Анна да е) Цолова и Виктор Николаев от Нова ТВ отдавна вече издишат, не толкова от тъпота и неинтелигентност, колкото от втръсналост - тези двамата са омръзнали на населението до максимум, не само поради телевизионната си дълговечност, а и поради това, че те самите са си втръснали! На Ани и Виктор вече направо им се повръща от телевизия и от събеседници, отвратени са от едни и същите въпроси, които са принудени да задават, и едни и същите отговори, които са принудени да получават! Тази най-стара двойка водещи е крайно време да се изнесе от студиото и да си вземе, както се казва в такива случаи, заслужена почивка! Телевизионно пенсиониране, нищо, че до пенсия по възраст имат още много време. Тези двамата са се състарили професионално преждевременно и единственият начин да се съхранят, е да се скрият - далеч от телевизионния екран, включително и като зрители! Ако искат да оживеят, образно казано!

Антон Хекимян от БТВ е друг характерен образ невъзможен. Това момче, огрян най-неочаквано от щастливата звезда да бъде ТВ-популярен по стечение на обстоятелствата, е пример за това как без да е откровен комунист, даже хич, но бидейки син на баща си и внук на дядо си, "комунистическото" като постановка и подход го владее изцяло през родовата кръв и родовата памет! Това впрочем е специфично български явление четвърт век след Живков и комунизма - някакъв неизживян (и неосъзнат!) вътрешен, генетичен комунизъм, който без да го искаме определя и владее мисленето ни, постъпките ни, реакциите ни, и всичко, що се нарича човешко поведение! Който е честен и добронамерен и се опитва да вникне в това твърдение, ще признае, че е вярно - комунизмът, макар и нежелан от нас! - 25 години по-късно продължава да ни води, а както изглежда, още дълго ще предопределя бъдещето ни - без дори сами да го съзнаваме! Комунизмът е по-силен от нас и това е, което - въпреки равноправни членове на Европейския съюз - ни прави "други", различни от ималите щастието да не са живели в комунизма! Това между другото - като национална черта и национален проблем!

Та Хекимян - вижте го, вгледайте се, това иначе старателно момче, което честно и наистина иска да си върши работата, общува със своите гости чисто по комунистически. Едно си знае, едно си бае, убеждава го събеседникът, че не е така, както Хекимян предварително се е самонавил, но Хекимян не дава да се чуе - неговата версия е единствена и друга няма - затова аудиенциите при него всяка сутрин приключват някак незавършени! Хекимян никога не стига до края и темата винаги оставя висяща! Вслушайте се, за Бога, и ще се уверите, че е така!

Колкото до асистентките му - добре, че "предната" отиде да ражда - пожелаваме й късмет, момченце и леко майчинство! - защото за нищо не ставаше, а колкото до Цънцърова, която се оформя да е "новата", да не се подлъгва по съмнителни хрумвания и да не сяда на стол - тя е много по-силна като разследващ журналист, а старата максима, че в тоя живот човек владее добре само едно-единствено нещо, е повече от вярна!

bTV най-вероятно ще заложи на собствени кадри за сутрешния блок

Репортерите на bTV Генка Шекерова и Константин Караджов са най-вероятните нови лица на сутрешния блок на телевизията, пише БГНЕС. Пред...

Пълна некадърност лъха от интервютата на Димитър Цонев - ако за Ани Цолова и Виктор Николаев е пожелателно да си отидат, за Димитър Цонев това е задължително! Толкова е демодиран горкият, че направо пречи на една телевизия, наречена Национална! Баста, Цонев, взимай си шапката и отивай да ловиш риба, насаждаш елементаризъм и действаш разрушително на младите, доколкото такива все пак те гледат! И слава Богу! Цонев е феномен с минус и с друго - това е водещият, който най-добре умее да се съгласява с всеки свой събеседник - сервилността му е уникална; при Цонев комунизмът тече в жилите двупосочно, и най-лошото е, че самият той въобще не се опитва да скрие това! А партийната пристрастност, при това в национална телевизия, е разрушително за журналистиката! Конкурент на Димитър Цонев по посредственост е бившата му студийна съдружничка Цветанка Ризова - тази дама трябва да разбере, че за да върши добре работата си, един телевизионен водещ трябва непрекъснато и много да чете - не само по актуалните за интервютата й теми, а и, така да се каже, задължителните общоинтелектуални неща! И най-вече художествена литература. Не може да цитираш Достоевски, а да не знаеш чий е сънят за Великия инквизитор! Примерно! Да, много хора - включително и сред четещите тези редове - не са и чували за Великия инквизитор, но за водещ в централна телевизия незнанието не само че е недопустимо, а е и срамно! Ризова, подобно на споменатите дотук многофункционални водещи, също е до крайност употребена и е време да се скрие - там дето никой няма да я чува!

За Саш(к)о Диков какво ново може да се каже - бившият скиор и футболният скандалджия от Канал 3 изведнъж стана водещ в силна и гледана телевизия, този път като политически скандалджия. Сашо Диков е парещ пример за това как преднамерени решения и предпоставени "истини" вредят на аудиторията. Разполагащ с национален микрофон, Диков изпълнява нечия (нечии) воля - преднамерена и предпоставена лъжа да бъде "пробутана" за масова употреба в общественото пространството! Диков е еталон за тенденциозно заяждане - заяждане заради самото заяждане, ей така - просто защото този политик (опонент, събеседник!) не му е симпатичен, на него или на поръчващия! Като например министър Лукарски, който на поразия харчил държавни пари из салоните на Манхатан... Според скандалджията бивш скиор и футболен коментатор, настоящ политически анализатор Саш(к)о Диков!

Глупчо, неосмислил сам себе си, е и водещият на "120 минути" в БТВ - този мил младеж трябва добре да разбере, че не всичко, дето хвърчи, се яде! И че първият успех, колкото и спорен да е той, е само първи! Дерзай младежо и не се надувай - има много път да обходиш, ако не ти духнат под опашката - още повече, че ако това те споходи, до голяма степен "духащите" ще имат право! Учи се и се въздържай да поучаваш, а ние, зрителите, обещаваме да не сма чак толкова нетърпящи гафовете ти! Каква е тази иновация в телевизионната журналистиката - за да намериш работа на очевидно посредствено момиче, да й повереш "важната" задача да чете имейлите до предаването! И дали не са прави тези, които те обвиняват, че - млад и зелен водещ - вече си позволяваш кадруване, само защото девойчето ти е мило и, да ни прости Господ, не ти е безразлично!

Друга песничка е Националното радио, от години, даже десетилетия, в него бълват умни и високопрофесионални водещи и репортери, главно репортерки. Радио "Хоризонт" винаги е било шампионът по слушаемост, в него винаги са се раждали купища умни и авангардни идеи! За съжаление вече трета, ако не и четвърта година, над умните и високопрофесионални водещи, и главно репортерки в "Хоризонт" своята вредна и паразитна власт упражнавя настоящият бездарен шеф на радиото Радослав Янкулов, доказан посредственик, който отгоре на всичко си позволява да се бърка пряко в работата на пчеличките! Това се вижда, чувства, пречи, а разрушителната роля, която самозваният директор има, трябва да бъде пресечена овреме, въпреки натрупаното вече закъснение! Това десетилетният ядач на държавната трапеза, шефът на СЕМ Лозанов, иващ лична заслуга за натрапването на Янкуров на шията в БНТ, трябва час по скоро да осъзнае - нищо, че и на него самия отдавна му е дошло времето за професионална пенсия!

На днешните български водещи им липсва не само професионализъм във воденето, но здравата им куца и правоговорът. На добрия познавач на българския език, а и въобще на културния българин, направо му пищят ушите като слуша езика, който повечето водещи ползват във всяка микрофонна минута.

Деси от "Преди обед" отказа да води сутрешния блок на bTV

Водещата на bTV Деси Стоянова е отказала да води сутрешния блок на телевизията. След като Ани Цолова и Виктор Николаев напуснаха, за ст...

Идеята тук е естетът-лингвист Лютви Местан да ходатайства на телевизионните водещи пред личната си преподавателка по словесна изящност, небезизвестната министърка на спорта в правителството на Орешарски Мариана Георгиева, която - въпреки заетостта си като депутат от ДПС и професор по синтаксис, да ги смести в натоварената си програма и да им организира кратък курс по български правоговор! Така им се пада!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com