Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Барселона: Вече без жилища за туристи?

24 юни 2024, 10:10 часа • 5512 прочитания

Барселона иска до края на 2028 година да забрани даването под наем на ваканционни апартаменти. Така всички жилища, които сега се предоставят краткосрочно за целите на масовия туризъм, ще могат да се използват от жителите на града, обясни кметът Жауме Колбони.

"От 2029 година нататък в Барселона няма да има ваканционни жилища. Това ще ни позволи да извадим на пазара 10 000 апартамента за отдаване под наем или за продан. Това ще отговаря на строителството на 10 000 нови жилища", заяви Колбони, цитиран от АРД.

Рязък ръст в цените на имотите

Още: Ако сме в Барселона - ето какво е най-добре да ядем

Кметът посочи, че през последните десет години наемите в каталунската столица са се повишили с почти 70 процента, а цените на жилищата – с 40 на сто. Освен това към 6000 жилища се дават под наем незаконно. Поради това градската администрация се е почувствала принудена с декрет да наложи драстични мерки, за да гарантира достъпа до жилища на приемлива цена. Съществуващите в момента лицензи за предоставяне на жилища на туристи няма да бъдат подновени след изтичането им.

Градът вече от години не дава лицензи за нови ваканционни жилища. През 2016 година местното правителство разпореди затварянето на 9700 туристически жилища. Почти 3500 апартамента са започнали да се използват отново за живеене, а не за краткотраен туристически престой, твърдят властите.

„Не можем да допуснем повечето млади хора, които искат да напуснат домовете на родителите си, да са принудени да напуснат и Барселона“, казва кметът Колбони, който е представител на Социалистическата партия. Той не смята, че мярката ще разреши проблема с жилищата изведнъж. „Тези проблеми имат нужда от време. Но с мярката маркираме обрат.“

Опозицията и туристическият бранш отправят критики

Още: Легенда на Барселона иска да работи във Висшата лига

Каталунското правителство прие през ноември закон за регулиране на туристическия сектор чрез ограничаване на раздаваните лицензи - той трябва да помогне на общините, които се намират в тежко положение. След оплакване от страна на консервативната Народна партия законът сега се проверява от Конституционния съд, обяснява АРД.

Плановете на градските власти предвиждат освен това промени в строителството на социални жилища и санирането. Кметът обаче не разполага с мнозинство в управлението на града. Части от опозицията разкритикуваха остро забраната за даването под наем на ваканционни жилища – така проблемът с недостига на жилища не само нямало да бъде решен, а щял да се изостри още повече.

От Съюза на наемодателите на ваканционни жилища в Барселона също отправиха критика към плановете, които щели да осъдят града на „бедност и безработица“. Организацията предупреди, че мярката ще доведе до увеличаване на незаконните туристически жилища. А ваканционните жилища били само около един процент от общия брой. Отправено бе и предупреждение за „нарастваща опасност от „фобия срещу туристите“, разказва германската обществено-правна медия.

Протести срещу масовия туризъм

Идеите на кмета получиха обаче подкрепата на испанската министърка на строителството Исабел Родригес, също от Социалистическата партия. Тя написа в платформата Х, че подкрепя решението на Барселона. „Става дума за това да се положат всички необходими усилия за осигуряването на достъп до жилища на поносими цени.“

В Испания недоволството от масовия туризъм е нараснало много. В най-посещаваните места като Барселона, Майорка или Канарските острови се стигна до големи протести. Там се смята, че увеличаващият се брой туристи носи отговорност не само за липсата на по-евтини жилища, но и за съсипването на околната среда, за задръстванията, ръста на цените и недостига на вода, както и за кризата в здравния сектор и сметосъбирането.

В много от популярните за туристите дестинации в Европа местните хора вече не могат да си позволят цените. Туризмът в Испания постепенно се превръща в гореща тема. В последните години местните правителства – например в Берлин или Лисабон – въведоха ограничения за краткосрочното отдаване на жилища под наем, припомня АРД.

 

Източник: Дойче веле

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес