За краката и късото съединение на Симеонов

2055
За краката и късото съединение на Симеонов
Снимка: БГНЕС

Преди всеки парламентарен вот през последните няколко години почти всички субекти, кандидатстващи за народната любов, неизменно включват в бъдещите си властови планове "връщане" на нашите сънародници от чужбина. След изборите пък при пътувания в странство политиците отделят обилна част от времето си, за да се срещат с емигранти и да им обясняват, че всеки момент ще им предложат условия за успех в родината. Следват умилителни снимки - по правило с деца в носии, най-добре на фона на небостъргач, за да се подчертае, че дори на хиляди километри от родината българите пазят духа на дедите си.

И всичко си остава точно така - запечатано като на снимка за прессъобщение, чиято цел е да подчертае загрижеността на политическата класа за хората, избрали да напуснат родината си. Загрижеността им за бъдещето на България, което прекосява граници в търсене на реализация другаде.

Патриотичният фронт не отстъпи за секциите в чужбина, топката е в президента

Патриотичният фронт не отстъпи пред искането на българите в чужбина за секциите зад граница. Това стана ясно след срещата на Валер...

Подобни естрадни усилия може и да впечатляват някои родолюбци. Може също така да подсигуряват някой друг глас в урните. Практиката показва обаче, че отношението към българите в чужбина е всъщност съвсем друго - те са съзнателно изключени от дневния ред, освен когато не е наложително да се правят снимки на децата им в носии.

Последният особено показателен пример е новоизработеният Изборен кодекс, който на практика казва на българите в чужбина, че държавата им няма нужда от тях. Защото тя може да си избира своите управляващи, а те от своя страна да пишат закони, с които да гарантират безалтернативността си, показвайки на онези, с които искат да се снимат, че са само предизборна кампания, а стойността им не надвишава едно прессъобщение, отразено на задните страници на сервилната преса.

Симеонов и Конституцията

Това отношение към избирателя не е някаква новост, но досега поне беше прикривано. Разширяването на границите на всепозволеността в българския политически живот доведе обаче до наглостта, на която сме свидетели през последните дни. Става дума, естествено, за скандала, произведен от лидера на НФСБ, съпредседател на Патриотичния фронт и част от мнозинството в парламента Валери Симеонов.

"Както на Вас никой не Ви пречи да уредите личния си живот както намерите за добре, така не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници“, написа той до живееща в САЩ българка, дръзнала да протестира срещу приетите от парламента рестриктивни текстове, които на практика пречат на емигрантите да гласуват.

Експерт: Валери Симеонов за Борисов е като Делян Пеевски за Станишев

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере днес, че едва ли не е изнудван от Патриотичния фронт и че ако не бъдат приети текстовете в И...

Ако оставим настрана въпроса за възпитанието на Симеонов, непристойното му изказване поражда поне две питания, които са доста по-належащи за обсъждане от въпроса за първите седем години на този политически лидер. На първо място той очевидно не е наясно, че не е „началник“ на българските граждани с право на глас, а обратното. И ако ще говорим за „мотаене в краката“ - със своето законотворчество по-скоро той пречи и се мотае. В Конституцията на България е записано ясно и недвусмислено, че народните представители представляват не само своите избиратели, а целия народ. И ако Симеонов не знае това, не е ясно с какъв законодателен бекграунд прекроява Изборния кодекс. Некомпетентността му по темата може да бъде лесно проверена - фактите в масива от информация на ЦИК сломяват неговите доводи.

Кой ще поеме отговорност?

Освен че не е вярно, че избирателите се мотаят в краката на законотворците, цифрите показват и друго: някои от твърденията на Симеонов категорично се разминават с истината. Не е вярно например, че най-скъпите гласове са тези, които идват от чужбина. Както и е категорично невярно, че увеличаването на секциите в Турция с предходните изменения в Изборния кодекс е довело до увеличаване на гласовете, дошли оттам.

С изборния закон се експериментира поне веднъж във всеки управленски мандат. Щенията на управляващите в тази посока винаги са били лесно предвидими. А именно: Изборният кодекс да бъде прекроен по тяхна мярка, за да им подсигури и следващото влизане в парламента.

Откровената некомпетентност, припряното писане на Изборен кодекс ден преди Великден и тоталната липса на аргументи, гарнирана с арогантно отношение, показват само едно: властта губи почва под краката си. Което се очакваше още след конструирането на сложната коалиция.

"Зелените": Поведението на Валери Симеонов е недостойно за патриот

Шокирана съм, че някой може да има такова отношение. Това заяви Мария Пейчева от Лондон, член на Националния съвет на Зелените и съорга...

Същественият въпрос сега е: кой ще поеме отговорност за поведението на националистите, които за първи път са официално във властта? Мандатоносителят в лицето на ГЕРБ или коалиционният партньор в лицето на РБ, които толкова настояваха Патриотите да бъдат част от управлението?

Докато някой не поеме политическа отговорност, и двете формации всъщност казват на избирателите: Не ни се мотайте в краката.

Автор: Полина Паунова. Източник: Дойче Веле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com