Защо Нинова отказа на Борисов?

3825
Защо Нинова отказа на Борисов?
Снимка: БГНЕС

Не романтична среща, разбира се, не и брак - опазил ни Бог! Нинова не пожела и да чуе предложенията на Борисов за така нашумялата напоследък, включително и от нейните уста, мантра за "единение в името на важните за нацията теми", като например националната сигурност и националния суверенитет.

Непреклонна, само в последните две седмици Нинова гордо и надменно "отряза" Борисов за две, предложени ѝ от него, жизнено важни за държавата "единения". Първото: председателката на БСП се присмя на подадената й от ГЕРБ ръка за "единение" - самата тя да поеме поста на председател на 44-ото Народно събрание, и второто - да "пусне" безспорно талантливата и работлива пчеличка на БСП Деница Златева да продължи да бъде вицепремиер по председателството на България на Европейския съюз и в редовното правителство на Борисов. Защото какво по-полезно единение може да има от това - да ръководиш парламент, оглавявайки опозицията в него - това едно; и второ - да работиш за успешното за държавата Брюкселско председателство - време, през което страната ни ще може хем да докаже, че не е по-долу от най-високопоставените страни-членки, хем - като председател - да си издейства законните привилегии и ползи от това!

Но зовящата на висок глас за "единение по важните теми" Нинова и този път, уви, постави партията си над държавата, партийните интереси над държавните интереси! Защо ли?

За първия отказ председателката на Столетницата, за която ни проглушиха ушите как била носител на новото в БСП, как успяла да я мобилизира и да я извади от долната мъртва точка, до която я докарали Станишев и Миков, просто се уплаши. По две причини - първата, защото дълбоко се съмнява дали - чисто личностно и персонално, ще успее да се справи. Председател на парламента наистина означава "единение", безпристрастност и равнопоставеност на всички в пленарната зала. И второ - Нинова отлично съзнава, че една такава "обединяваща" длъжност ще ѝ отнеме изцяло най-силното и засега печелившо оръжие - агресивност и наглост, повсеместна лъжа на принципа "обвини опонента, пък той нека се оправдава", което, за съжаление, се оказва "новият" ѝ партиен стил. Ниновият "нов" партиен подход, който всичките ѝ подчинени - от Изпълнителното бюро най-горе до най-обикновения партиен член долу - най-чинопоклонно копират и привеждат в действие, всеки на партийната си позиция и всеки срещу своя пряк политически опонент!

Като председател на парламента Корнелия Нинова трудно би удържала (и поддържала) "новия" си стил - да поучава и нарежда от трибуната, да се държи менторски към мнозинството и да напада от всяка една позиция, без значение дали тя е чисто стратегическа - тоест, вещае успешен краен резултат, или - както все по-често се случва напроследък - ще бъде уличена в чиста лъжа, в долна инсинуация или предварително планирано злепоставяне! Нинова председател на паламента би означавало нов човек, нова Корнелия Нинова, друга БСП, а може би и малко по-различна България! С други думи - парламент без тази, познатата Корнелия Нинова! Ето на това тя никога няма да се съгласи - каквито и песнички да пее (и да ѝ пеят) за някакво си там "единение в името на големите цели на България!" Нейната "голяма цел" е друга и е свързана изцяло с БСП и със собствената ѝ политическа персона!

Ерменков счита, че БСП се е изчистила след скандала с Георги Гергов

Това е опит за преекспониране на един проблем, който е вътрешнопартиен и който си решихме. Това заяви червеният депутат Таско Ерменков ...

Виж, по малко по-друг начин стоят нещата с втория ѝ отказ - да "пусне" Деница Златева за вицепремиер на Борисов по председателството. Вижте партийния ѝ егоизъм - ако Златева успее (това, разбира се, ще е колективен успех на цялото редовно правителство), този успех ще е успех на България. Но Нинова най-малко желае той да се "присвои" от управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти; БСП ще се почувства ограбена, щели, казва председателката, да ѝ откраднат успеха. Поради това "не пуска" работливата и успешна администраторка при "вълците", които само това чакат, да си присвоят нейния (и на БСП!) успех! Повърхностно и елементарно, тесногръдо и жалко - особено в контекста на иначе щедро прокламираното "единение по големите национални цели и задачи"!

Последната клюка от "Позитано" 20 - не е ясно доколко отговаря на истината - е, че самата Деница Златева до последно се е колебала да приме ли предложението на Борисов или не, въпреки Корнелия Нинова, последното решение все пак е било нейно! - но в крайна сметка отказала, защото председателката Нинова директно я заплашила, че ако "отиде там" щяла... да я изключи от партията! Не че Златева е незаменима - глупости на търкалета - със сигурност ще има човек, който ще се справи даже и по-добре от нея, просто случаят е свирепо показателен - за Нинова, за "новия" ѝ подход и за "новия" ѝ стил на ръководство - може би нов подход, но на конфронтацията!

А колкото до председателството на Народното събрание, да благодарим на Бога (и на самата нея!), че все пак ни спестиха това приключение!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com