Защо ПП-ДБ не трябва да падат в капана на "експертното правителство"

11109
Защо ПП-ДБ не трябва да падат в капана на "експертното правителство"
Снимка: БГНЕС

Винаги, когато български партии заговорят за експертно или програмно правителство, зад маската на уж независимите експерти излизат чисто политически изгоди, свързани с властта. Най-последователният радетел и бенефициент на тази формула на управление е ДПС, а от катаклизмите в държавата след всеки такъв кабинет учудващо никой не си взима поука.

То не беше кабинетът Беров, след който започват митинги, гладни стачки, палаткови лагери, държавата е дестабилизирана, престъпността избуява. Не беше кабинетът Орешарски – с масови протести след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. И най-вече с милиони ограбени български граждани от кражбата на века – скандалът с КТБ, който струва на страната над 5 млрд. лв.

Очевидно не опира до уроци. Номерът на експертния кабинет за тези, които го ласнират, е, че така наречените експерти са всъщност здраво свързани с партията и съвсем зависими. Това са хора, които за да получат кредит на доверие да заемат премиерски или министерски пост, са доказали лоялността към партиите, които са ги издигнали, многократно през годините. Ако не, то за тях непременно има по някой и друг компромат, който да гарантира, че ще изпълняват всичко, което партията-бащица им нареди в правилния момент.

Случайно ли е, че при първата възможност, която получи за създаване на правителство, ИТН, която често се държи като сателитна партия на ДПС, веднага скочи с чисто експертен кабинет? Едва ли. Независими експерти ли ще се окажат имената в поредния опит на ГЕРБ да направи кабинет след като е спечелила изборите? Едва ли – също както не бяха и имената в проектокабинета "Габровски". Но ГЕРБ, ДПС и присъдружните им малки партии 12 години изграждат мрежи и структури от надеждни зависими "експерти", които могат да управляват като кукли на конци, без риск за политическите цели на двете партии.

Остава загадка обаче защо в коалицията ПП-ДБ няма единомислие по този въпрос, като според източници на Actualno.com, едната от двете формации упорито бута в посока на чисто експертен кабинет.

Обрат: ГЕРБ и ПП-ДБ обсъждат общ кабинет с втория мандат и ротационен премиер

Ясно е, че ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат. Но ако се стигне до втория, лидерите в коалицията трябва да си отговорят ясно на няколко важни въпроса преди да тръгнат да разместват проектокабинета и да сменят политици с "експерти":

Могат ли ПП-ДБ да гарантират, че експертите-министри, които са подбрали, няма да бъдат "обърнати" от майсторите на овладяването на хора ГЕРБ и ДПС – с компромати, заплахи, подкупи и други форми на натиск? Достатъчно е да има пробив при двама-трима, за да претърпи коалицията огромни щети впоследствие. Да не говорим, ако бъде овладян премиерът.

Могат ли ПП-ДБ да гарантират, че експертен кабинет ще бъде достатъчно силен и категоричен в изпълнението на супер амбициозните реформи в държавата? Готови ли ще бъдат незивисимите експерти да платят цената на управление в такъв тежък период, след като не могат да разчитат на политически гръб след края на управлението?

Могат ли ПП-ДБ да гарантират, че техният министерски съвет от експерти ще подаде оставка, когато неизбежно стигнем до сценария, в който парламентът, с мнозинството на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане или БСП, започне да бламира всеки смислен и важен ход на правителството? Не си ли взеха поука партиите от тежкия седеммечесен период, в който излязоха "аматьори", докато всичко се решаваше в Народното събрание?

Когато тъй или иначе ще се носи политическа отговорност, защо да не си я понесат самите политици с лицата си?

В крайна сметка, когато хората гласуват за определена политическа сила, да им хвърлиш прах в очите с «експертен кабинет» е фрапираща форма на бягство от отговорност.

Нима някоя от партиите, които подкрепяха кабинета "Орешарски", пое отговорност за срива на КТБ?

Автор: Кирил Христов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com