Защо пустее Орлов мост!

17445
Защо пустее Орлов мост!

На референдума в неделя 60% реално гласуваха "ЗА" рушветите на другарите от БСП. Вярно е, че все още липсват преки факти, но те се подразбират. Освен това подробна документация вече е в прокуратурата и "събитието", така да се каже, предстои. Няма друга сила - освен парите - която така да мотивира зверските застъпници на АЕЦ "Белене" от БСП. Всичко, изречено от тях, преди, по време и след референдума - за технологична нация, за работни места, за инфраструктурата на района, за печалбите от продажбата на ток и т. н. - са гръмки измишльотини и безсрамна демагогия. Която цели да прикрие личния им интерес във вид на комисиони и рушвети. При това не само занапред, ако централата я пребъде, а и всички зулуми по проекта със задна дата. Пари, пари, пари, и защита на чужди интереси. Това е АЕЦ "Белене".

От общо двадесетина процента гласували, малко повече от 60 на сто се подведоха по пропагандата на БСП, която - трябва да им се признае - беше Гьобелсовска, а малко по-малко от 40% й обърнаха гръб. Сега съдбата на централата отново е в парламента. Какво ще й се случи - на първо време - е горе-долу ясно. Прибързани са обаче твърденията за "последно сбогом" на централата. Проектът ще си остане замразен до следващото мнозинство. Ако то е на БСП, Белене завинаги ще си остане бомба със закъснител.

Втори протест срещу хидрофракинга

Втори протест срещу добива на шистов газ чрез технологията хидрофракинг ще се състои на 12 декември от 8.30 ч. пред входа на хотел "Ш...

Какви са 80-те процента негласували. Едва ли всички са вътрешно "ПРОТИВ", но поне половината - със сигурност. Лимитът за референдуми по темата обаче вече е изчерпан и, ако има някакъв начин да се парират намеренията на БСП за рестартиране на проекта, той се казва... "Орлов мост".

Къде, впрочем, бяха иначе непокорните еколози и техните граждански сдружения по темата Белене досега. И защо така малодушно и безпроблемно я оставиха в ръцете на политиците. Нима ядрената енергетика, освен икономика, престана да е и екология. Или Фукушима беше толкова отдавна, че я забравихме. Да не говорим за Чернобил!

Два са чисто екологичните аспекта, които в суматохата на референдума бяха игнорирани. От БСП - целенасочено, от ГЕРБ и сините - поради омаловажаване.

Първият е активният сеизмичен район, в който се намира Белене. Доказват го няколкото международни експертизи, първата още от Живково време, която е и причината тогава строежът да бъде замразен. Вторият е наглед дребният проблем със складирането на радиоактивните ядрени отпадъци, след отказа на Русия да ги приема. Само хранилището за тях струва един милиард лв.

Защо еколозите мълчат, защо пустее Орлов мост...

60 лв. за 60 дни! 1500 протестират пред ВМЗ-Сопот (видео)

При температура от минус 5 градуса близо 1500 работници от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот излязоха на протест пред централа...

Иначе политиците и партиите сграбчиха референдума, изтълкуваха резултатите посвоему и се удариха в гърдите като победители. БСП наблегна на гласувалите, а ГЕРБ - на негласувалите. Излиза обаче, че призовала за бойкот, само Кунева спечели.

Какво, ако не бойкот, са 80 процента негласували!

***

P.S. За по-младите, а и за по-старите с къса памет, ще припомним някои български подробности след взрива на ядрената централа в Чернобил, Украйна, от 26 април 1986 година. Когато радиоактивният облак облъчи и България, комунистическите власти в лицето на Политбюро и ЦК на БКП съзнателно се опита да прикрие аварията от народа с цената на живота и здравето на хората. Едва когато западни държави вдигнаха шум около експлозията, "новината" бе оповестена и у нас - това се случи седмица по-късно.

Периодът включваше и първомайските празници и празнуващият български народ доволно много се назоба с радиоактивни марули и други храни - заради съзнателното информационно затъмнение. През това време същите тези членовете на Политбюро и ЦК на БКП заедно със семействата си и техните роднини си доставяха вода и храна от чиста... Австралия и Нова Зеландия, територии далеч от ядрения облак. Познайте кой днес председател на голяма партия беше част от едно такова семейство.

Вдига се бунт за нова България

Хиляди граждани обявяват гражданско неподчинение и ще излязат на протест във вторник, 8 януари, за да завършат започнатото на 5 ноемв...

Прости ни, Господи, късата памет!

Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com