Министър Нанков стартира рехабилитацията на пътя Враца - пещера Леденика

1777
Министър Нанков стартира рехабилитацията на пътя Враца - пещера Леденика
Снимка: община Враца

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, в присъствието на кмета на Община Враца Калин Каменов, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, областния управител Малина Николова, гости, граждани даде началото на първа копка на рехабилитацията на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“. Основният ремонт на третокласния път, който е единствената връзка до Врачанския Балкан и пещерата Леденика, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и стойността на ремонта е в размер на 13 664 574 лв. с ДДС.

„Чрез рехабилитацията на пътя, който свързва може би най-известната пещера в България и се ползва не само от врачани, но и всички любители спелеолози и туристи, Враца ще стане още по-привлекателна дестинация.“, каза при откриването на първата копка министър Нанков и отбеляза, че само за последните две години пътните проекти на Враца, с европейско и национално финансиране са на стойност 28 млн. лв., като 14 млн. лв. са за ремонт на бул. „Васил Кънчов“ и 14 млн. лв. за пътя до Леденика.

„Това е много сложен проект, но аз съм убеден, че не само в срок, но и с необходимото качество след година и три месеца ще имаме завършен един перфектен участък. Пожелавам успех и се ангажирам да помагам на Враца и цялата област!“, каза още министър Нанков и добави, че за Враца предстоят още нови  инфраструктурни подобрения.

Участъкът от път III-1002, който ще бъде ремонтиран в чертите на гр. Враца, съвпада с отсечка от бул. „Христо Ботев“, започваща на 200 м след кръстовището с бул. „Васил Кънчов“ /път I-1 София - Видин/, продължава по „Крайречен булевард“ и улица „Вратица“, преминава извън града покрай кръстовището за с. Згориград и завършва при пещера Леденика.

Рехабилитацията на пътя включва подмяна на конструкцията на настилката, банкетите, подобряване на отводнителните съоръжения на пътя, нова хоризонтална и вертикалната сигнализация, предпазни огради и т. н. В чертите на гр. Враца ремонтът ще бъде изпълнен по метода „студено рециклиране“, предвидено е и изграждане на колекторна система за дъждовна вода. Ще бъде ремонтирано едно голямо съоръжение – мост над река Лева при Дома на туриста в гр. Враца. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца. С ремонта на третокласния път ще се повиши безопасността на движение до една от най-посещаваните пещери у нас Леденика, до с. Згориград и ще се подобри пътната инфраструктура на гр. Враца. Общата дължина на ремонтираното трасе е 17.429 км.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Пътища Северозапад 2016”, в което са: „Галчев Инженеринг” ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Тържествен молебен за здраве и успех отслужи Неговото Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

Преди старта на първа копка на пътя до Леденика, министър Нанков, заедно с кмета Калин Каменов се срещна с граждани пред обновената по Националната програма за енергийната ефективност жилищна сграда на ул. „Братя Миладинови“ №10 в град Враца.

„Искам да благодаря на правителството затова, че осигури средства за Националната програма за енергийна ефективност. Благодарение на добрата работа между администрацията и жителите на града, във Враца са регистрирани 162 сдружения на гражданите, проведени са над 500 събрания и сме на челно място в страната по брой реализирани проекти. Към момента са завършени строително-ремонтните дейности в 12 жилищни сгради, като общата стойност на инвестираните средства към момента са 11 млн.лв. Предстои да бъдат обновени още 15 по-малки кооперации в централната градска част, по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, за близо 4 млн. лева. Така, в община Враца са инвестирани 15 млн. лв. за въвеждане на енергийно ефективни мерки в жилищните сгради. Разбира се, има още много сдружения, които чакат финансиране по Националната програма. Надявам се правителството и коалиционните партньори да я продължат.“ – каза кметът на Община Враца пред живущите. Каменов допълни, че блокът на ул. „Братя Миладинови“ №10 е един от най-красивите не само в града, но и в страната.

„Поздравления за живущите в блока на ул. „Братя Миладинови“ и към строителите, за добре свършената работа. Удовлетворен съм от факта, че сте съумели да се сплотите, да регистрирате сдружение и да кандидатствате по програмата. Сигурен съм, че след зимния сезон ще усетите реалната полза от санирането на жилищната сграда. Нещо повече – чрез въвеждането на енергийно ефективни мерки, всеки един от вас ще има по-добра жизнена среда и комфорт. Тук е мястото, на което да благодаря на местната власт за положените усилия при реализирането на редица инфраструктурни проекти, благодарение на които – Враца придобива облика на европейски град. Пожелавам на всички да сте здрави, да пазите създаденото и да продължавате напред“ – с тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството приветства живущите и гражданите пред блока на ул. „Братя Миладинови“ №10.

Своята благодарност към кмета на Община Враца и строителите за качествено свършената работа изказа живущия в блока – Трифон Пенев. „Много сме доволни, хората свършиха добре своята работа и в срок. Въпреки мащабното строителство, те се постараха и свършиха всички дейности, без да създават проблеми на живущите.” – каза Пенев.

Блокът на улица „Братя Миладинови” №10, е първата жилищна сграда във Враца, на която е изписано стихотворение на емблематичния за града поет и революционер Христо Ботев. Освен патриотичното послание към поколенията, изпълнителят на проекта, врачанската фирма „ОПАЛ 94“ АД е извършил точно и според изискванията на програмата ремонтните дейности. В жилищната сграда живеят 48 домакинства, а общата стойност на сключения договор е 448 696 лв.

Посещението на министър Нанков бе свързано и с официално откриване на ремонтирания бул. „Васил Кънчов“, който е част от  републикански път I-1 (E-79). Проектът за цялостното обновяване на четирилентовата главна пътна артерия е реализиран със средства от държавния бюджет, предоставени с Постановление № 113 от 05.05.2016 г. и Постановление № 308 от 17.11.2016 г. на Министерски съвет. Този важен участък от пътната мрежа на областния град, който е с дължина близо 8 км не е ремонтиран от почти 30 години.

„Уважаеми жители на Враца, вярвам, че всеки един от вас е удовлетворен от новия вид на бул. „Васил Кънчов“. Свършеното до този момент е само началото на инвестициите за Северозападния регион. Както неведнъж сме споменавали за нас основен приоритет е изграждането на скоростната отсечка Ботевград – Мездра. През 2018 г. експертен екип от инженери ще изготви техническия проект и всички съпътстващи дейности по пътния участък. Уверен съм, че през 2019 година може да започне реалното строителство на пътя Ботевград – Мездра.“ – отбеляза министър Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com