Аржентина и Великобритания с взаимни обвинения в колониализъм

7515
Аржентина и Великобритания с взаимни обвинения в колониализъм

Великобритания и Аржентина възобновиха риториката от 80-те години на миналия век, след като Дейвид Камерън обвини Буенос Айрес, че приема колониален подход по отношение на Фолкландските острови. На фона на напрежението преди 30-ата годишнина от аржентинската инвазия британският премиер съобщи, че е свикал британския национален съвет за сигурност, основно за да обсъди въпроса за островите. След това външният министър Уилям Хейг замина за Бразилия, за да сподели загрижеността на британските власти относно Аржентина.

Великобритания е готова да увеличи военното си присъствие в южната част на Атлантическия океан, ако Аржентина предприеме нови провокативни мерки, въпреки че това е малко вероятно, коментира вестник „Гардиън”.

Камерън посочи: „От ключово значение е фактът, че ние подкрепяме правото на жителите на Фолкландските острови за самоопределяне. Бих казал, че изказванията на аржентинските власти напоследък съдържат до голяма степен духа на колониализма, тъй като хората искат да останат британци, а аржентинците искат да ги накарат да правят нещо друго”.

През 2012 г. се навършват 30 г. от началото на Фолкландската война и с наближаването на тази кръгла дата Великобритания и Аржентина отново започнаха да правят гръмки изявления относно статута и евентуалното бъдеще на островите.

Освен това в последно време аржентинското правителство няколко пъти изрази своите претенции към териториите, което отчасти бе провокирано от факта, че там има намерение да служи принц Уилям. Внукът на британската кралица ще бъде командирован през февруари и март тази година на острова в качеството му на пилот на спасителен хеликоптер. Тази командировка може да изостри британско-аржентинските отношения, още повече, че преди две години аржентинското външно министерство вече определи като нежелателно предполагаемото посещение на Фолкландските острови от представител на британското кралско семейство. По този повод загриженост изрази наскоро и президентът Кристина Кирхнер.

Аржентинското правителство бързо отговори на изказването на Камерън. Вътрешният министър Флоренцио Рандацо посочи: „Това е оскърбително”, докато външният министър Ектор Тимерман определи Великобритания като „синоним на колониализма”.

Той посочи, че докато по света „остават единствено остатъци на колониализъм, преживяващата упадък Британска империя решава да пренапише историята”.

Общото събрание на ООН и Специалната комисия за деколонизация нееднократно призоваха Лондон да възобнови преговорите с Аржентина и да се стигне до „мирно, справедливо и окончателно” решение на териториалния спор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com