Ципрас горд с договора от Преспа, превърнал врага в съюзник

2248
Ципрас горд с договора от Преспа, превърнал врага в съюзник
Снимка: Getty images/Guliver

"Лично аз съм много горд с Договора от Преспа, договор, който ще остане в историята", заяви бившият гръцки премиер и лидер на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас. Ципрас говори на пресконференция в рамките на Международния панаир в Солун, цитиран от Македонската информационна агенция (МИА) и македонското електронно издание "МКД".

Той коментира политическата цена, казвайки, че въпреки че е огромна, той не се колебае и се гордее, че е направил това, тъй като това е крачка напред за Гърция и за укрепване на доверието в страната, съобщава кореспондентът на МИА от Солун.

"Споразумението от Преспа е споразумение, което ще остане в историята. Аз лично съм много горд с него, два пъти горд, защото не отстъпих въпреки очевидната политическа цена, която бих платил, след като видях абсолютно лицемерната позиция на тогавашния опозиционен лидер.

Ципрас: Горд съм заради Договора от Преспа

Донесохме трудно политическо решение, решение, което моите предшественици не смееха да приемат, противно на популизма, и въпреки че в ц...

Два пъти съм горд. Веднъж съм горд, че разсякох Гордиевия възел във външната ни политика, поставяйки основите и предпоставките за мир и добросъседство, като създадох съюзник, който за съжаление имахме като враг срещу нас в предишни години. Ние запазихме гръцкия характер, културното наследство на Македония", каза Ципрас.

По отношение на реакциите на гражданите, особено от северната част на страната, бившият гръцки премиер ги призова да седнат и да помислят трезво дали Гърция с Договора от Преспа спечели или загуби позиции, особено дали страната спечели или загуби, когато спечели съюзник в регионът не е оставил отворена вратата за, както каза Ципрас, "трети страни да играят решаваща роля в Балканския регион, и по-специално на границата". Успоредно с това той отново критикува "Нова демокрация" за лицемерната им позиция по сделката.

"Нека седят трезво и като цяло направят собствени изводи за онази лицемерна позиция, лицемерието на тогавашната опозиция, която говореше за предателство, и сега казва за тази иначе "коварна сделка", че не само ще се придържа към нея, но и ще следи за нейното изпълнение, както Дора Бакояни каза. Нека всички стигнат до заключение за това кое е популизъм и кое не е популизъм", каза Ципрас, отговаряйки на въпрос на журналист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com