Дойче Веле: Обама пред Бранденбургската врата

6811
Дойче Веле: Обама пред Бранденбургската врата

Пот покри челото на Обама по време на дългоочакваната му реч пред Бранденбургската врата в Берлин. Рекордните горещини не попречиха на американския президент да се покаже откъм най-добрата си страна. 

Браво! Какъв чар, каква харизма! Американският президент сложи всички германски политици в джоба си. Нито федералната канцлерка Ангела Меркел, нито кандидатът за канцлер от Социалдемократическата партия Пеер Щайнбрюк могат да се мерят с него. Обама знае как се прави перфектно шоу - със своята усмивка и своя чар той спечели сърцата на масите, дошли да го приветстват. 

Обама в Берлин: Продължаваме мирния процес в Афганистан

На посещение в Берлин Барак Обама заяви, че се надява на продължаване на процеса на помирение в Афганистан, въпреки острата реакция на ...

Дойде, видя и победи 

Германците обичат Обама. Макар и не толкова много, колкото преди пет години, когато пред Колоната на победата в Берлин 200 000 души се бяха събрали, за да посрещнат американския президент. Въпреки различията по отношение на икономическата политика, защитата на личните данни, сирийския конфликт и използването на безпилотни самолети, германо-американските отношения се развиват отлично. САЩ знаят, че не могат да минат без най-силния си партньор в Европа. Германия пък има нужда от най-важния си съюзник, когато иска да задвижи нещо в световен мащаб. 

Днес най-важната трансатлантическа тема е икономиката. А най-съществен е въпросът дали икономиката да бъде направлявана "а ла Обама" - тоест, с повече дългове, или "а ла Меркел", което означава повече икономии. Но по време на посещението на Обама в Берлин бяха обсъдени и други теми: когато на една пресконференция стана дума за скандала с шпионажа в интернет, извършван от американските тайни служби, Обама умело използва похватите на реториката, които така добре владее, и представи аргументи, които моментално обезоръжиха и най-гласовитите му критици. Обама е тази перфектна смесица от самоувереност и скромност - истински шедьовър на пиар-а.

 

Преди това посещение на Обама в Берлин германските коментатори се надпреварваха да търсят отговор на въпроса дали американският президент не е позакъснял с визитата си. Сега този въпрос вече не играе никаква роля. Защото Обама дойде, видя и победи - миналия път пред Колоната на победата, този път пред Бранденбургската врата. Предшественикът му Джордж Буш беше цели пет пъти в Берлин, но това не му помогна особено - германците никога не са го обичали особено. За разлика от Кенеди, който е бил в Германия само веднъж, но и 50 години след тази визита той е все още легенда. Надали има германец, който да не помни думите му "Аз съм берлинчанин". Казано накратко: важно е какво казваш. И как го казваш. Обама знае това много добре и затова по време на речта си в Берлин направи едно много важно съобщение: че възнамерява да даде силен тласък на преговорите с Русия за ядрено разоръжаване. Въпреки споровете около Сирия и противоракетния щит в Европа, Обама и Путин били решени да постигнат напредък в това отношение - двамата се договорили за това преди два дни по време на срещата на Г-8 в Северна Ирландия. Обама явно е предпочел да забави малко тази новина, за да може да я съобщи официално по време на речта си в Берлин.

Обама брани гейове и лесбийки

Президентът на САЩ Барак Обама изрази надежда браковете между еднополови партньори да бъдат узаконени скоро в целите Съединени щати. То...

 

Стари и нови стени

 

Американският президент произнесе речта си пред Бранденбургската врата - символ на преодоляната Студена война. При това той говореше, гледайки на изток - тоест, към онази част на Европа, живяла десетилетия в несвобода. За разлика от предшественика си Роналд Рейгън през 1987 година, днес Обама може да прекоси Бранденбургската врата. Което показва, че светът се е променил - и то към по-добро. Въпреки това стени има и днес - макар и невидими. Зад тях стоят противниците на свободата, каза Обама по време на речта си в Берлин. И добави, че Америка трябва да бъде бдителна в борбата срещу тероризма, но същевременно трябва да се отърси от ролята си на вечния воюващ - думи, които изненадаха мнозина заради самокритиката, която се съдържа в тях. Нямаше го обаче онова запомнящо се изречение, с което речта на Обама би могла да влезе в историята. Но берлинчани определено ще си спомнят жегата, която накара американския президент да съблече сакото си и да подхвърля шеги за горещото слънце над Берлин. И ето го отново онзи чаровен и самоуверен Обама, който знае как се прави перфектно шоу. Браво!

 

Кортежът на Обама катастрофира

Кортежът на президента на САЩ Барак Обама е претърпял катастрофа, в резултат на която са ранени двама мотоциклетисти.Инцидентът е стана...

Източник: Дойче Веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com