Емирът на Катар предаде властта на сина си

10032
Емирът на Катар предаде властта на сина си

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани обяви, че е решил да се оттегли от властта и да отстъпи ръководството на страната на сина си, престолонаследника принц Тамим, съобщи Ройтерс.

В реч по местната телевизия емирът обяви, че е време младото поколение да поеме отговорността на властта. Анализатори коментираха, че е стъпката на 61-годишния лидер е прецедент за арабския свят, където рядко владетел се отказва от управлението по своя воля.

Подписахме 12 споразумения с Катар

"България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерен...

Шейх Хамад бин Халифа Ал Тани заяви, че синът му е напълно готов да поеме поста и на него може да се разчита. Вероятно смяната ще стане веднага. Новият емир, който е на 33 години, ще бъде най-младият държавен глава сред монархиите от Залива. Той е председател и на катарския олимпийски комитет и е начело на организационните дейности за Мондиала през 2022 г., който ще се проведе в емирството. Шейх Тамим е и заместник-началник на генералния щаб на въоръжените сили.

Катар е малка страна с население от 2 млн. души, но е сред най-богатите в света. Голям износител на природен газ и глобален инвеститор в различни проекти, държавата осигури финансова подкрепа за много от бунтовете по време на Арабската пролет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com