Ердоган се меси в германските избори

1889
Ердоган се меси в германските избори
Снимка: Getty images

В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, форуми и социални медии грижливо се разпространяват препоръки как да се гласува и как не. Някои апели дори изглеждат като призиви за бойкот.

Привържениците на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) активно споделят постове за германските партии, оценяват тяхната работа и дават съвети за кого да се гласува. Консерваторите не бива да получават подкрепа заради своята политика спрямо исляма. Социалдемократите също са изключени заради симпатиите им към турската опозиция. Същото се отнася и за Зелените, и за Левите. Свободната демократическа партия също не е приятел на Анкара и мюсюлманите, респективно всички тези партии са неизбираеми. Това звучи почти като призив към бойкот на изборите.

Агитацията е в полза на малките партии

Как се става учител в Германия и каква е заплатата?

В началото и в края на учебната година много ученици в България подаряват цветя на своите учители. Особено много букети в първия учебен...

Подобни указания се чуваха и преди германските парламентарни избори през 2017-а година. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган лично призова гласоподавателите от турски произход да не гласуват за ХДС/ХСС, Социалдемократическата партия и Зелените - те всички са врагове на Турция!

Близките до ПСР организации агитираха за Съюза на германските демократи - малка партия, основана от германски турци и участваща във вота само в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където спечели 12 процента от гласовете на избирателите от турски произход. Тези 12 процента се равняваха на 0,4 на сто от всички гласове в провинцията или на 0,1 процента от гласовете в цялата страна. На сегашните избори не участва нито една партия с турски корени. Въпреки това кръговете около ПСР искат да се намесят в изборите, които стават все по-оспорвани.

От пролетта редица млади избиратели от турски произход работят за Партията на справедливостта на 80-годишния бивш политик от ХДС Юрген Тоденхьофер, който от години се представя за експерт по исляма. Близката до Анкара мигрантска партия "Обединение за иновации и справедливост", която няма да участва на изборите за Бундестаг, също подкрепи проекта на Тоденхьофер.

Реалистични шансове няма

Германската програма на турската държавна телевизия TRT постоянно излъчва положителни материали за Тоденхьофер и неговата партия. В един от тях дори се твърди, че той може да получи девет процента от гласовете. Роденият в Гелзенкирхен футболист Месут Йозил също подкрепи политика.

Йенс Шпан иска неваксинираните да си поемат разходите

Хората, които не искат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, трябва да си носят финансовите последици от такова решение, заяви днес ...

Всички са наясно, че тази малка партия няма шансове да се озове в следващия Бундестаг. Но не става въпрос за това. От години лобито на ПСР се опитва да разшири своето влияние в Германия чрез малки политически субекти. Целта е дългосрочно планиране на поведението на изборите за Бундестаг и за Европейски парламент, както и при тези на местно ниво. И най-вече да се предотврати избора на "враговете на Турция" - Зелените и Левите.

Не е ясно до каква степен гласоподавателите се влияят от турската пропаганда. Общо около 1,5 процента от имащите право на глас имат турски корени. Но тези близо 900 хиляди души са пъстра и хетерогенна група.

Според изследване на университета Дуисбург-Есен и университета в Кьолн 35 процента от гласувалите германски турци са избрали социалдемократите, 20 процента - християндемократите, 16 процента - левите, 13 на сто - зелените и 4 на сто - либералите. Интересна е и оценката на тази група за турския президент Ердоган. В скалата между -5 и +5, той получава средна оценка -2,5.

.............

Елмаз Топку, Дойче веле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари