Хонконг се бори за по-чист въздух

7159

През идната седмица ще влязат в сила нови мерки, с които властите на Хонконг (в превод името означава благоуханно пристанище – бел. ред.) се надяват да подобрят положението в екологичен план. Според статистиката всяка година поради замърсяването на въздуха в града от различни болести умират над 3200 души, предаде БГНЕС.

През миналата година в Хонконг са акостирали 410 560 плавателни съда – от фериботи и туристически кораби до товарни кораби и луксозни яхти. Според Университета в Хонконг този огромен брой кораби допринася значително за замърсяването на градската среда.

Екоактивисти в Хонконг призовават към затягане на мерките към корабите. Например пристанищата на Европа и Северна Америка не допускат в свои води кораби, в чието гориво има повече от 1% сяра. В Хонконг е разрешено да влизат плавателни съдове с до 3,5 % сяра в горивото. От миналата година властите предлагат облекчение с до 50 % на пристанищните такси за съдове с 0,5% или по-малко сяра в горивото, което все пак е стъпка напред. От Асоциацията на корабособствениците в Хонконг се противопоставят на преминаването към по-чисто гориво, тъй като тази стъпка щяла да затрудни бизнеса им. Въпреки това 18 компании са се включили в двугодишна кампания за по-чисто гориво – до края на 2014 г.

Идната седмица новият ръководител на града Лън Чунин трябва да обяви плановете си за подобряване на положението с околната среда.

Редактор: Десислава Ушатова

В Хонконг стремглаво се топят, защото не правят секс

Сексолози призовават жителите на Хонконг да се отърват от репутацията си на най-неактивните любовници в Азия, за да получат повече от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com