Ислямската забрадка и кюрдският език влизат в турските съдилища

13822
Ислямската забрадка и кюрдският език влизат в турските съдилища

Турските адвокатки занапред ще могат да пледират забулени с ислямска забрадка в съдилищата на страната, където на подсъдимите от кюрдски произход пък ще е разрешено да говорят на майчиния си език. Това съобщиха съдебен и парламентарен източник.

Решението е взето от най-висшата юридическа административна власт в страната - Държавния съвет, след като ищца се обяви за жертва на религиозна дискриминация. То разрешава на адвокатките да се явяват забрадени на процесите – нещо което бе строго забранено досега, добавя БГНЕС.

Решението бе остро разкритикувано от средите, поддържащи светския характер на турското общество. Председателят на адвокатското съсловие в Анкара Метин Фейзиоглу смята, че една адвокатка не може да защитава обвиняем в една светска държава, като демонстрира религиозната си принадлежност.

Забраната за носене на ислямска забрадка обаче остава в сила за прокурорките и съдийките – част от държавния апарат, където тя продължава да е забранена.

Турският парламент прие законопроект, разрешаващ на подсъдимите от кюрдски произход да говорят на майчиния си език по време на съдебните заседания. Гласуването на законопроекта, преминало бурно, било изискване на кюрдски ръководители с цел да се постигне напредък на мирните преговори, започнали неотдавна между властите в Анкара и водача на забранената ПКК Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда.

Ислямисткото правителство на премиера Реджеп Таийп Ердоган, което е на власт от 2002 г., постепенно налага нововъведения в религиозен дух, като подкопава светските устои на Турската република, създадена от Кемал Ататюрк.

Редактор: Е. Гигова

Турция очаква растеж от 4% през 2013 г.

Турската икономика ще нарасне с най-малко 4% през 2013 г., съобщи финансовият й министър Мехмет Шимшек, след като представи очаквания...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com