Издават "Моята борба" на Хитлер в Германия

11107
Издават "Моята борба" на Хитлер в Германия

Книгата на Адолф Хитлер "Моята борба" скоро ще бъде достъпна по вестникарските будки в Германия, обяви британски издател, цитиран от Ройтерс.

По думите на Питър МакГи, шеф на лондонското издателство "Албертас", първата от трите 16-странични извадки от книгата, придружени от критичен коментар, ще бъде отпечатана по-късно този месец в тираж от 100 хиляди всяка. Извадките ще се продават като притурка към вече съществуващия седмичник на това издателство "Zeitungszeugen" /"Вестникарски свидетелства"/, който препечатва страници от нацистки вестници от 20-те и 30-те години заедно с коментари.

Преиздаването на автобиографията на нацисткия диктатор, в която той очертава амбициите си да завладее обширни територии от Източна Европа, за да осигури жизнено пространство за т. нар. висша раса, е забранено със закон в Германия освен за научни цели, припомня Ройтерс.

"Това е деликатна тема в Германия, но е невероятно, че повечето немци нямат достъп до "Моята борба", защото върху нея има табу, заобикаля я "черна магия", заявява пред агенцията британският издател. "Ние искаме "Моята борба" да бъде достъпна, така че хората да могат да видят какво представлява и тогава да я захвърлят. Веднъж изложена на показ, тя може да бъде пратена на бунището на литературата", казва МакГи.

По думите му от последния брой на "Вестникарски свидетелства", излязъл на германския пазар през миналата седмица, вече са продадени 250 хиляди екземпляра.

Министерството на финансите на южната германска провинция Бавария обяви вчера, че с публикуването на "Моята борба" списанието на британеца ще наруши закона за авторските права. Говорител на ведомството каза, че министерството обмисля правни мерки срещу публикацията. Питър МакГи обаче твърди, че неговото издателство стриктно спазва законите за авторското право, посочва Ройтерс. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com