Косово без право на футбол

16463
Косово без право на футбол

Футболът е най-популярният спорт в Косово, но националният му отбор няма право да играе официални срещи. И все пак се вижда светлинка в тунела - ФИФА разреши приятелските мачове и си навлече гнева на Белград.

Лорик Цана, Шердан Шакири или Алберт Буняку - футболисти, чиито имена отдавна са познати на футболните запалянковци. Те играят с екипите на Байерн Мюнхен, Лацио Рим и националните представителни отбори на Швейцария и Албания. Тези футболисти скоро могат да станат част от националния отбор на Косово. Така поне се надява президентът на Косовския футболен съюз Фадил Вокри след решението на ФИФА да разреши приятелските мачове на косовския национален отбор по футбол, въпреки че страната не е член нито на ФИФА, нито на УЕФА.

Политическо решение?

Диагноза: Вдетиняване!

Възрастни хора се радват на смартфоните си като бебета на дрънкулките си. Вдетиняването на обществото е в напреднала фаза и на всичко...

ФИФА си навлече доста неприятности с това решение. Президентът на УЕФА Мишел Платини и президентът на сръбския футболен съюз Томислав Караджич окачествиха решението на ФИФА като политическо, взето без координиране на становището с УЕФА и сръбския футболен съюз. ФИФА премина в настъпление: "Решението е взето в името на спорта", заяви генералният секретар на ФИФА Джером Валке. Той уточни, че решението в никакъв случай не е стъпка към членството на Косово във ФИФА.

Несъответствията трябваше да бъдат изгладени на специална кръгла маса в Цюрих с участието на ФИФА, УЕФА и сръбския футболен съюз. Резултатът от нея: както и преди вратите за пълноправно членство на Косово в УЕФА и ФИФА остават затворени. Предпоставка за членството в двете организации е признаването на независимостта на Косово от ООН. Страната обаче не изпълнява това условие.

Независимостта на Косово беше обявена през 2008 година, но досега страната е призната за независима само от 91 държави. Въпреки това президентът на косовския футболен съюз Вокри е доволен, защото решението на ФИФА за приятелските срещи не беше отменено. На 4 юли предстои втори рунд от разговорите между ФИФА и УЕФА. На срещата ще бъдат уточнени условията за участието на Косово в приятелски мачове.

Косово се готви

Дебелите италианчета

Те са малки, закръглени и мързеливи. Живеят в страната на здравословните вкусотии, но предпочитат чипса и лимонадата, особено пред те...

В Косово вече съществува една "супер-лига" и една "първа лига". Вокри окачествява като голям успех за страната и формирането на женска футболна лига. В момента той преговаря с представители на Турския футболен съюз, както и с други европейски футболни съюзи.

Все още няма уточнени дати за първите приятелски мачове. Освен това има и още един препъни-камък - стадионите в Косово са в окаяно състояние, а за подобряването на спортната база няма инвестиции. Ясно е едно: Косово няма да е готова за първата си приятелска среща още на 15 август - датата, след която страната ще може да играе вече и на национално равнище. Макар и засега само в приятелски футболни срещи.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com