Мадуро определи изявление на Тръмп като лудост и предупреди Гуайдо

3545
Мадуро определи изявление на Тръмп като лудост и предупреди Гуайдо
Снимка: Gettyimages

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече лудост изявлението на Донлад Тръмп, в което допуска възможна военна намеса в републиката, съобщава агенция TACC.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не изключва възможността да изпрати въоръжени сили във Венецуела.

Мадуро отказа да свика нов вот във Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на европейските страни да организира нови избори, след като опозиционерът му Ху...

На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент на страната.в същия ден той беше признат от САЩ, Групата от Лима, Организацията на американските държави и редица европейски страни.

Подкрепа за Мадуро изразиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турия. Генералният секретар на ООН призова към диалог за разрешаване на кризата.

Мадуро изключи да се оттегли от поста си, или да насрочи нови президентски избори в интервю пред испанска телевизия.

„Не приемам ултиматуми от никой. Международната политика не се базира на ултиматуми. Защо Европейският съюз дава нареждания на друга държава?“ – заяви той, визирайки заплахата на Брюксел да признае лидера на опозицията Хуан Гуайдо за държавен глава на южноамериканската страна, ако там не се насрочат „свободни“ избори в рамките на осем дни, пише електронното издание на вестник El Pais.

Вестникът отбелязва, че по време на интервюто, Мадуро е атакувал легитимността на претенциите на Гуайдо за лидерство. „Има само един президент на Венецуела“, заяви той.

Радев призова: България да не се намесва в кризата във Венецуела

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция." Това коментира президентът Румен Радев в п...

„Този човек не е легитимен според нито един закон. Клоунада е да се обявиш за президент на площада. Той няма конституционни, законови, церемониални, или формални основания“.

Според Мадуро, „те се опитват да ни разделят и да предизвикат интервенция, която да инсталира марионетен режим. Искат да създадат впечатлението в международните медии, че съществува паралелно правителство, но реално такова не съществува“.

Президентът на Венецуела твърди, че мобилизацията на опозицията и обявяването на Гуайдо за временен държавен глава са част от опит за преврат. „Това е много опасна кампания, като тази, която осъществиха в Либия“, предупреди той.

Мадуро, също така, защити решението си да въоръжи граждански милиции. „Това са въоръжени хора, които се организират в кварталите, фабриките, университетите. Два милиона. Има 50 хиляди единици, всяка със сержант. Хората вече се въоръжават“.

Относно риска за гражданска война, президентът заяви: „Това не зависи от нас“ и обясни, че „всичко зависи от това колко луди и агресивни са северната империя и нейните съюзници. Те искат да се върнат в XX век, да ограбят нашите природни ресурси. Това не може да се случи“.

Кремъл: Недопустими са опитите да се легитимира узурпацията във Венецуела

Кремъл счита за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела, предприети от други страни и намесата във въ...

Мадуро посочи, че е направил „хиляди публични и лични предложения“ да разговаря с венецуелската опозиция и правителството на САЩ, което, както вярва той, отхвърля офертите заради расизма си. „Белите националисти, които управляват Белия Дом, изобщо не уважават нашия народ“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com