Напрежението в Македония расте

17129
Напрежението в Македония расте

Политическата криза в Македония достигна ново измерение след изгонването на опозиционните депутати от парламента, съобщава БГНЕС. Ако правителството не предприеме действия за гарантирането на работата на депутатите и журналистите, очаквам влошаване на ситуацията. Това каза бившият председател на македонския парламент Стоян Андов. Според него правителството на премиера Никола Груевски действа арогантно и смята, че използването на сила е правилно, каза още Андов.

Вече няма какво да правим в парламента. Нямаме друг избор, освен да излезем на улицата. Това заяви лидерът на обединената опозиция и председател на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Бранко Цървенковски в интервю за босненски сайт.

Георгиевски: В Македония се изгражда тоталитарен режим

"Трябва да разбием тезата на управляващите, че някой се опитвал по насилствен начин да влезе в парламента на страната в понеделник." То...

Той изрази задоволството си от масовото участие на гражданите срещу недемократичната власт на ВМРО-ДПМНЕ. Цървенковски обеща, че ще последват и други активни действия на недоволните от режима на премиера Никола Груевски.

Попитан защо сравнява министър-председателя с покойния сръбски диктатор Слободан Милошевич, Цървенковски отговори: поради факта, че Груевски използва сила срещу гражданите.

Късно снощи във всички по-големи градове на страната имаше блокади на централните кръстовища в знак на протест срещу управлението на Груевски. Депутатите от партията на Бранко Цървенковски обявиха бойкот на парламента. Лидерът на НДП Руфи Османи, която има двама народно представители, обяви, че оттегля депутатите си.

Тази вечер се очакват нови блокади в различни градове на страната.

В Македония почват всекидневни протести срещу управляващите

От тази вечер македонската опозиция започва с улични протести всяка вечер. Симпатизанти на опозиционния Социалдемократически съюз (СД...

БГНЕС припомня, че на 24 декември в македонския парламент се стигна до сбиване. Двама депутати от опозицията бяха сериозно ранени, включително и една бременна жена. След това охраната изгони депутатите от опозицията и журналистите. За по-малко от час мнозинството без дебати прие бюджета за следващата година. Предложението за приемане на бюджета бе направено през нощта в неделя от кабинета на Груевски въпреки липсата на одобрение от страна на парламентарните комисии както го изисква правилника.

По същото време пред парламента се стигна до сблъсъци. Пред Народното събрание се събраха няколко хиляди привърженици на опозицията. В края на протеста пред полицейския кордон застана млад мъж по боксерки, който нарисува мишена на гърдите си. Полицията много бързо го арестува.

На следващия ден, 25 декември, Бранко Цървенковски заяви, че в страната действа диктаторски режим.

Редактор: Пламен Георгиев

Здраво меле в македонския парламент (видео)

В македонския парламент днес към обяд се стигна до истинско меле и председателят на Народното събрание Трайко Веляновски бе евакуиран о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com