Назад към "идилията"

9805
Назад към "идилията"

Протестиращите срещу еднополовите бракове дърпат Франция назад. Към старите "идилични" времена, когато е нямало "Макдоналдс", нито пък хомосексуални, които защитават правото си на различие. Коментар на ФАЦ.

Преди десетина дни протестите във Франция срещу еднополовите бракове тръгнаха в крайно тревожна посока. Те станаха не само по-настъпателни, но и неприкрито агресивни. А това, че продължиха дори и след приемането на закона за легализиране на еднополовите бракове бе смущаващо дори за някои от неговите противници.

Много, много страшно

В какво не вярват гърците

Гърция най-после е поела по правилния път, казват някои. Самите гърци обаче не вярват, че ще се оправят. Че и как да вярват? Нали всек...

По време на протестите плакати, издигнати от католически фундаменталисти, предупреждаваха французите за "властта на франкмасоните", които дърпали конците в Париж. В средите на демонстрантите пък вътрешният министър Манюел Валс, отговорен за полицейска акция със сълзотворен газ, бива наричан вече само "Манюел Газ".

Сега във Франция се отправят призиви за акции на гражданско неподчинение. Французите са призовани не само да кажат "не" на хомосексуалните и техния начин на живот, а много повече - "да защитят децата и малцинството на правилно мислещите срещу мирогледната тирания на урбанизирани елити".

По всичко личи, че във Франция се заформя нов съюз на крайно десните. Част от тях идват от редиците на потомствени аристократи, католици-фундаменталисти и консервативни големи семейства.

Двете Франции

Сърбия: Лъжите на църквата

Изопачаване на историята, националистическа пропаганда, откровени лъжи - такъв се оказва стилът на Сръбската православна църква. Две с...

Историците неслучайно си служат с понятието "две Франции" - едната е тази на големите градове и модерните им обитатели, вярващи в прогреса и развитието. Другата е тази на селските католическите провинции, на дребните занаятчии и предприемачи, в чиято светогледна ориентация на преден план стоят нетолерантност и закостенели възгледи. Тази Франция неизменно тегли назад, към предишните "уютни" и "идилични" времена, когато не е имало нито вериги от рода на "Макдоналдс", нито пък хомосексуални, защитаващи правото си на различие.

Формиращата се във Франция нова, войнствена десница има много общо с анархизма, както показа ескалацията на протестите. Основната й черта е обаче това, че обединява закостенял консерватизъм и нов десен нихилизъм, като изцяло отхвърля модерното време и рационализма. А това е сериозен повод за тревога.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com