Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палестинците с ново предложение за мирни преговори

10 декември 2012, 19:07 часа • 5300 прочитания

Палестинските ръководители ще предложат на международната общност с подкрепата на Арабската лига нова формула за мирни преговори с Израел за 6-месечен период, през който да бъде замразено строителството на жилища за еврейски заселници в палестинските територии, заяви днес главният преговарящ Саеб Еракат, предаде БГНЕС.

Вчера по време на арабска среща в Доха палестинският президент Махмуд Абас предложи "механизъм за определяне на 6-месечен период, през който колонизацията бъде замразена и Израел влезе в преговори върху това, което е договорено и по-конкретно границите отпреди 1967 г. като база за преговорите, посочва агенция Уафа.

Арабската лига създаде комитет, който в края на декември трябва да представи план за действие и който след това ще посети големите столици, "за да се определи дали има шанс за мирен процес и върху какви принципи да стане това", заяви Еракат пред официалното радио Гласът на Палестина.

Един от тези принципи е искането относно границите от 1967 г., "необходимостта да се подновят преговорите от точката, при която бяха прекъснати, а не от нула, както иска /израелският премиер/ Нетаняху", и определянето на 6-месечен график, за да се постигне споразумение по всички въпроси на окончателния статут", добави той.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес