Протестното движение в Русия става все по-организирано

6633
Протестното движение в Русия става все по-организирано

Аморфното протестно движение в Русия придобива по-организиран вид със създаването в сряда на група от известни интелектуалци и звезди, които изкараха на улиците огромно множество миналия месец и обещават да използват звездната си сила за борба за честни избори за президент, които предстоят на 4 март. "Лигата на избирателите" включва уважавани лидери на руската градска интелигенция, в това число известни писатели, телевизионни журналисти, видни блогъри и рок звезда. Лигата изглежда е опит да обедини интелектуалната класа на Русия, която в продължение на 200 години се смята за самопровъзгласен пазител на аристичния вкус и моралните стандарти, които съществуват отвъд политическите борби.

На церемонията по учредяването си новата група обяви, че е отворена за всеки при едно условие: да не е политик. "Ако сте кандидат за президент или имате политически амбиции, тук не ви е мястото", каза Георгий Василиев, диригент и говорител на лигата. "Но ако идвате като гражданин, загрижен за бъдещето на страната си, тогава сте добре дошъл". Целите на лигата са скромни - мониторинг на избори и на свободата на медиите. Тя обяви също, че е отворена за диалог с Кремъл, макар двете страни да се обвиняват взаимно в саботиране на усилията за преговори. "Ако режимът иска диалог, кой от нас ще откаже?", каза Леонид Парфьонов, известен телевизионен водещ, който е един от главните учредители на лигата. "Не друг, а властта казва, че след смъртта на Махатма Ганди няма с кого да разговаря".

Новият лозунг: "Русия на руснаците"

"Русия на руснаците" - 60% от населението на страната одобряват този лозунг. Граждански опълчения като московската "Светла Русия" дори ...

Премиерът Владимир Путин обвини лидери на протестиращите, че симулират желание за разговори. "Те казват: Искаме дискусии, но властите не ни чуват. Ние обаче ги поканихме, а те не дойдоха". Масови улични протести избухнаха в Москва и други руски градове, след като резултатите от парламентарните избори през декември бяха фалшифицирани в полза на управляващата партия Единна Русия. Те кулминираха в демонстрация на близо 100 000 души в центъра на Москва на 24 декември. Планирано е демонстрациите да продължат на 4 февруари с шествие през центъра на Москва. Организатори казаха, че ще разберат в петък дали искането им да проведат шествието е разрешено от властите. Лигата каза, че не преследва никакви политически цели или лозунги освен честни избори.

"Целите са скромни, но те са своевременно необходими и осъществими и много ще променят", каза Маша Липман, политолог в мозъчния тръст Център Карнеги в Москва. "Има много доказателства, че наблюдателите са пресекли много опити за фалшифициране" по време на парламентарните избори на 4 декември, каза тя. Дистанцирането от политиците е важно за значимостта на лигата, каза Липман. "На митингите хората не искаха да слушат политиците", каза тя.

Най-бурните аплодисменти обикновено бяха запазени за известни личности като Парфьонов или Борис Акунин, друг основател на лигата. Юри Шевшук, друг член на лигата, който е вокалист на изключително популярната руска рок група ДДТ, каза: "Времето на дилетанта дойде". "Ние не сме политици, ние сме аматьори, но в днешно време дилетантите могат да направят повече от професионалните политици. Не забравяйте: Титаник е бил построен от професионалисти, а Ноевият ковчег - от аматьор".

Друга организация, посветена на политическите действия - Гражданско движение на Русия - бе създадена от депутата от Държавната дума Иля Пономарьов от опозиционната партия "Справедлива Русия". Въпреки опозицията Путин почти със сигурност ще спечели президентските избори на 4 март и за трети път ще стане президент.

Руският патриарх призова правителството към диалог с опозицията

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил днес призова правителството да се вслуша в исканията на протестиращите за свободни...

Файненшъл таймс /БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com