Саудитска Арабия свали жените от каталог на ИКЕА

24710
Саудитска Арабия свали жените от каталог на ИКЕА

Саудитска Арабия заличи женските образи по страниците на каталога на шведския мебелен гигант ИКЕА. Така рекламната книжка, която се разпространява в кралството, се различава от всички останали в другите страни, съобщава шведският вестник "Метро". Изданието дава пример - жената на една от снимките е заменена с изображение на мъж и е премахнато името на една от дизайнерките, работили за фирмата, предаде Стандарт нюз.

Говорителка на ИКЕА заяви, че компанията има ясна политика в областта на равноправието на половете и добави, че каталогът е подготвен от чужд франчайзър, който ръководи магазините на ИКЕА в Саудитска Арабия.

Рияд депортира нигерийки, тръгнали за Мека без мъжете си

Нигерийските власти съобщиха, че 908 мюсюлманки, пътували до Мека, ще бъдат депортирани обратно в родината си от Саудитска Арабия, тъ...

Шведският министър на търговията Ева Бьорлинг се въздържа да разкритикува пряко решението на ИКЕА, но заяви за "Метро": "Не можеш да заличиш жените от действителността". Тя допълни, че тези снимки са поредният тъжен пример за това колко много още има да се прави за равноправието на половете в Саудитска Арабия".

В Саудитска Арабия на жените не им е позволено да гласуват и да шофират, макар че миналата година крал Абдула обяви реформа, която ще позволи от 2015 година жените да ходят до урните.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com