Турската полиция потуши кюрдските вълнения

9443
Турската полиция потуши кюрдските вълнения

Турската полиция арестува 56 души излезли на неразрешена демонстрация и оказали съпротива на органите за опазване на реда, предаде БГНЕС.

Сблъсъците станаха в югоизточната провинция Диарбекир.

В митинга взеха участие активисти на много кюрдски организации, които излязоха на улиците да подкрепят гладната стачка на кюрдски затворници. Вече повече от 50 дни продължава гладната стачка на стотици затворници с искания да бъдат смекчени условията при които излежава доживотната си присъда лидера на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан.

Полицията в Диарбекир беше принудена да използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разгони демонстрацията. Участниците в митинга оказаха съпротива на полицията, замеряха униформените с камъни и самоделни гранати. От арестуваните са иззети голямо количество домашно произведени взривни устройства и "коктейл Молотов". ПКК, призната от ООН за терористична организация, се бори за установяването на кюрдска автономия, а на по-късен етап и държава в югоизточна Турция. Борбата между държавата и сепаратистите до момента е струвала живота на около 30 хил. души.

Освен в Турция големи кюрдски общности има в Сирия, Ирак, Иран.

В редица страни ПКК е забранена: Турция, Сирия, Иран, Ирак, Естония, Словения, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Германия, Франция, Австралия, Финландия, Великобритания, Румъния, Хърватия. В други ПКК е легална: Швейцария, Норвегия, Италия, Либия, Гърция, Русия, Кипър, Дания, Армения, ЮАР, САЩ, Израел, Швеция, България.

До края на миналия век лидер и идеолог на ПКК е Абдула Йоджалан, който през 1999 г. е арестуван и осъден на доживотен затвор. Присъдата си Йоджалан излежава в строго охраняван затвор на остров Имралъ на Мраморно море.

Редактор: Десислава Ушатова

Питаме Турция дали ще строи АЕЦ до Резово

Областната администрация на Бургас е изпратила официално питане до турската страна дали се предвижда в близост до границата с България ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com