Унгария на крачка от национализацията

10556
Унгария на крачка от национализацията

Най-малко 50% от банковият сектор в Унгария трябва да бъде национализиран. Това заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му фактът, че огромна част от банките в страната са собственост на чуждестранни компании, предизвиква "нездрава ситуация" във финансовата сфера.

Орбанова Унгария прие скандални конституционни промени

Унгарският парламент прие скандалните конституционни промени, породили опасения за растящ авторитаризъм под ръководството на премиера...

Освен това Орбан се обяви и за трансформирането на кредитите от евро и швейцарски франкове в унгарски форинти. По данни на местните контролни органи, общата задлъжнялост на малките и средни предприятия в страната превишава 3,3 милиарда евро.

Консерваторът обяви, че неговото правителство ще създаде държавна банкова система и призова за понижаване на лихвените проценти, предаде „Ройтерс”. Той се ангажира още да освободи местните компании от кредитите в чуждестранна валута.

Според премиера Централната банка на Унгария трябва да намали лихвите, така че компаниите да могат да вземат кредити при по-ниска ставка от обичайните 8-10% в момента, което е ясен сигнал за анализаторите, че лихвените равнища ще продължат да спадат спрямо сегашния рекорден минимум от 5.25%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com