В Атина бяха възобновени преговорите за гръцкия дълг

3211
В Атина бяха възобновени преговорите за гръцкия дълг

В Атина днес бяха възобновени преговорите за отписване на гръцки дълг на стойност над 100 милиарда евро, предаде ИТАР-ТАСС. Разговорите по гръцкия дълг, които са под егидата на шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара, бяха прекъснати на 13 януари, предаде БТА.

На 20 март Гърция трябва да погаси плащания по облигации на стойност 14,5 млрд. евро. Атина няма да може да изплати тази сума, ако не получи финансова помощ от ЕС и МВФ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Кризата в Гърция е най-големият източник на нестабилност в еврозоната

Кризата в Гърция е по-голяма опасност за стабилността на Европа, отколкото понижаването на кредитния рейтинг на девет държави от еврозо...

Агенцията цитира източници от лондонското Сити, които посочили, че тези дни са се състояли конфиденциални консултации на заинтересованите страни, по време на които са били положени основите на очаквания компромис. Съгласувани са били три основни положения, според които на частните кредитори ще бъдат предоставени ценни книжа, чиято пазарна стойност ще е около 32 евроцента от публичния дълг на страната.

В същото време гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви, че предсрочните парламентарни избори в Гърция ще бъдат проведени през април.

"Мога да кажа, че основният сценарий е провеждане на изборите през месец април", посочи Пападимос, който пое ръководството на временното технократско правителство. Пападимос изрази увереност в способността на Гърция да преодолее кризата, при условие че остане единна в усилията си да се справи с проблемите на дълга и конкурентоспособността.

По този начин премиерът, който нееднократно посочва, че правителството му има за цел единствено договарянето на втори международен заем и опрощаване на част от гръцкия дълг, изрази увереността си, че до април преговорите за спасяването на Атина ще бъдат приключени.

Fitch: Фалитът на Гърция е неизбежен

Много малко е вероятно мерките, които предприемат гръцките власти, да доведат до стабилизиране на бюджета и държавния дълг, тъй като ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com