В духа на АСТА: Закриха популярен украински торент сайт

4954
В духа на АСТА: Закриха популярен украински торент сайт

Популярен украински сайт за споделяне на файлове бе затворен от властите с мотива, че нарушава авторски права, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на министерството на вътрешните работи.

Оплаквания срещу Ex.ua били подали "Майкрософт", "Адоуб" и други компании. Малко след като популярният сайт бе затворен вчера, сайтът на украинското министерство на вътрешните работи стана недостъпен.

20 000 тръгват на поход срещу ACTA в България

Масов протест срещу приемането на ACTA в България се готви следващия уикенд. Близо 20 000 души вече се обединиха във Фейсбук срещу реше...

Цитираният говорител на ведомството Володимир Полишчук допусна възможността проблемът да е причинен от хакери, които отмъщават за акцията срещу Ex.ua. Милиони украинци бяха потребители на популярния торент сайт, създаден през 2009 г.

В същото време стана ясно, че Европейската комисия подкрепя търговското споразумение за борба с фалфикациите АКТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА). Това съобщи в отговор на въпрос Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус.

Той уточни, че след като ЕК и 22 държави от ЕС миналата седмица са подписали документа в Токио, очаква в следващите месеци към споразумението да се присъединят и останалите пет държави от Общността.

Говорителят отбеляза, че АСТА ще влезе в сила единствено след ратификация от националните парламенти и с одобрението на Европейския парламент, където дебатите предстоят. Това не е таен процес, той е в ход от 2007 г., от декември 2010 г. текстът е поместен онлайн и комисията го подкрепя, посочи Хийт. Дебатът трябва да бъде основан на факти, а не на твърдения, коментира говорителят.

България тайно одобри строг контрол в интернет

България тайно се ангажира да постави под строг контрол интернет. Страната ни е една от 22-те членки на ЕС, които подписаха спорното м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com