1978 Аржентина - историята на една греда и няколко десетки хиляди долара

76527
1978 Аржентина - историята на една греда и няколко десетки хиляди долара
Снимка: yourweeklyfootballhistorylesson.tumblr.com

За пръв път в историята си Аржентина приема световното първенство по футбол и по неписано правило, след като до този момент от десет първенства четири пъти домакинът печели титлата, гаучосите стават петия такъв случай.

Сабея: Отборът ни трябва да направи Меси щастлив

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея обяви, че отборът трябва да помогне на звездата Лео Меси да блесне по време на световното пъ...

Според мнозина съдбата на световната титла през 1978 година е решена от ... Йохан Кройф. Гениалният холандец, който остава в световната футболна история с подвизите си в „Аякс” и „Барселона”, отказва да участва на първенството. Причината – компанията му за спортни артикули „Йохан Кройф” трябва да сключи няколко свръхизгодни договора точно по време на шампионата и Йохан избира бизнеса пред националната чест. И до днес в Холандия са сигурни, че ако номер 14 беше играл за лалетата, Аржентина нямаше да помирише световната титла през 1978 година. На първенството не участва и Франц Бекенбауер, който през 1977 година отива в „Ню Йорк Космос” и е изключен от националния отбор на действащия световен шампион ФРГ.

Форматът на първенството остава същият, както през 1974 година – 16 отбора, разделени в четири групи по четири тима в първата групова фаза, победителите и вторите отбори в групите продължават във втората групова фаза, където осемте отбора са разделени в две групи и победителите от тях отиват на финал. Участници са Австрия, АРЖЕНТИНА, Бразилия, Иран, Испания, Италия, Мексико, Перу, Полша, Тунис, Унгария, Франция, ФРГ, Холандия, Швеция, Шотландия.

В първата групова фаза изненадите не липсват – Аржентина, ФРГ, Бразилия и Холандия не успяват да спечелят групите си и завършват на второ място. Домакините губят решаващия мач за първото място в група А от Италия с 0:1, ФРГ се проваля срещу третия от 1974 година Полша в група B, като световните шампиони губят първото място в групата заради нулево равенство срещу Тунис, а Бразилия изостава заради по-малко вкарани голове от Австрия в група C. В тази група има изключително скандален момент във вреда на кариоките – в срещата с Швеция Зико вкарва гол директно от корнер в последната минута, но съдията свири край на мача точно преди изпълнението и така резултатът остава 1:1. В група D Холандия минава по голова разлика за сметка на Шотландия, след като в директния мач лалетата губят с 2:3. Първото място е за Перу и брилянтния Теофило Кубиляс, който нанизва хеттрик във вратата на британците.

Така във втората фаза групите се делят на европейска и неевропейска. В първата група са Холандия, Италия, ФРГ и Австрия, а във втората – Аржентина, Бразилия, Полша и Перу. Точно тук избухва най-големият скандал на първенството – в последната среща от втората група Аржентина трябва да спечели с поне четири гола срещу Перу, за да отиде на финал. Домакините печелят с 6:0, след като до този момент Перу е пуснал само шест гола в пет мача на първенството. Перуанците два пъти удрят греди при 0:0, а големият губещ е Бразилия. Появяват се теории на конспирацията – че гаучосите са броили 250 хил. долара на перуанците, за да полегнат, че аржентинската военна хунта е заплашила перуанския тим, че аржентинските власти са освободили 13 перуански дисиденти. Доказателства обаче няма, въпреки че започва разследване, което обаче накрая си остава само в архивите след цели четири години на събиране на факти. В другата група Холандия печели с 5:1 срещу Австрия и с 2:1 срещу Италия в решаващ мач и измъква 2:2 срещу ФРГ, след като изостава на два пъти в резултата. Така лалетата вземат своя реванш за 1974 година, а действащият световен шампион претърпява унижение срещу Австрия, падайки с 2:3 в Кордоба и не записва победа във втората групова фаза на турнира.

ФИНАЛ: Аржентина – Холандия

Сабея уби надеждите на Тевес да играе на световно

Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея ще продължи да разчита на тези играчи, които вика в последно време. Специалистът пренебрегва...


90-та минута на мача, резултат 1:1. Холандският стрелец Роб Резенбринк стреля мощно от дистанция. Топката описва прецизна парабола и ... рикошира от горната греда. Сърцата на милиони аржентинци прескачат един удар – мечтата остава жива. В редовното време голямата звезда на гаучосите Марио Кемпес открива резултата, а Дик Нанинга изравнява. След удара на Резенбринк в гредата идват продълженията, където домакините, подкрепяни мощно от своите фанатизирани фенове, изтръгват победата с 3:1 – Кемпес и Даниел Бертони пронизват уморените холандци. Срещата обаче остава в историята и с подъл номер от страна на аржентинците – те излизат със закъснение на терена и спорят, че гипсът на наранената китка на Рене Ван де Керхоф е опасен, искайки той да не играе. Заради този цирк холандците отказват да излязат на награждаването.

СТАТИСТИКА:

Аржентина – Холандия 3:1 (след продължения, в редовното време 1:1)

Голмайстори: Марио Кемпес (37, 104), Даниел Бертони (115); Дик Нанинга (82)

Зико: Идеалният финал е Бразилия - Аржентина

Селекционерът на Бразилия Луис Фелипе Сколари се справя много добре със задачите си и може да постигне триумф с тима, заяви легендата н...

АРЖЕНТИНА: Убладо Фильол; Луис Галван, Хорхе Олгин, Даниел Пасарела, Алберто Тарантини, Освалдо Ардилес (66’ Омар Лароса), Америко Галего, Марио Кемпес, Даниел Бертони, Леополдо Луке, Оскар Ортис (75’ Рене Хосеман)

Треньор: Луис Сезар Меноти

ХОЛАНДИЯ: Ян Йонгблод; Вим Янсен (73’ Вим Сурбриер), Ърни Брандтс, Рууд Крол, Ян Портвилет, Ари Хан, Рене Ван де Керхоф, Вили Ван де Керхоф, Йохан Неескенс, Роб Резенбринк, Джони Реп (59’ Дик Нанинга)

Треньор: Ернст Хапел

Голмайстор на турнура: Марио Кемпес – 6 гола

Диего Симеоне става селекционер на Аржентина

Наставникът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне може да замени селекционера на Аржентина Алехандро Сабея, съобщи "Marca". Действащият кон...

Най-добър играч:


Лидерът на Аржентина и голмайстор на първенството Марио Кемпес грабва наградата. Кемпес изгрява на голямата футболна сцена като играч на „Институто Кордова”. Оттам той преминава в „Росарио Сентрал”, след като клубът плаща 52 хил. марки за него в конкуренция с френския „Ница”. През 1976 Кемпес е голмайстор на аржентинското първенство. Той не е типичен тиран – често обича да се изтегля на крилото или в по-задна позиция и да атакува оттам на скорост. Големият европейски пробив за Кемпес е трансферът във Валенсия за 1,1 млн. марки, но това става факт едва след като 40 хил. клубни членове на „Росарио” се съгласяват. През 1977 и 1978 Кемпес става голмайстор на Примера Дивизион – с 24 и 28 гола съответно. С „Валенсия” печели Купата на Испания през 1979 година и е носител на КНК през 1980 година. За националния отбор вкарва 20 гола в 43 мача. През 1981 година се връща в Аржентина, в „Ривър Плейт”, а кариерата си завършва в Австрия – първо като играч на „Виена”, а накрая – на „Санкт Пьолтен”.

Интересни факти за първенството:

- За пръв път в квалификациите на световно първенство по футбол играят повече от 100 национални отбора.

Вижте най-великите вратари в историята на мондиалите

Най-често нападателите са тези, които бележат головете и обират лаврите за успеха на един отбор. Вратарите често остават в сянката. Доб...

- За пръв път отбор от Африка записва победа на световно първенство по футбол. Това прави Тунис в мача с Мексико – 3:1, след като тунизийците губят с 0:1 на полувремето.

- Аржентина става първият световен шампион, който в процеса на турнира не успява да спечели повече от един мач. Гаучосите губят от Италия в първата групова фаза и завършват наравно с Бразилия във втората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com