Ивайло Мирчев: Радев не разбира помощта за Украйна, дано разбере, че армията трябва да се модернизира (ВИДЕО)*

11677

След броени дни са изборите. Парламентът ще е нов, но проблемите ще са същите. Ивайло Мирчев от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" е в Студио Actualno.

Таван на цените

"БСП имат този навик и този спомен от 90-те години, когато те бяха инициаторите на подобни тавани. Подобни тавани водят единствено до дефицит и изчезване на стоките, което по никакъв начин не намалява цените. Някои търговци виждат, че е безсмислено да търгуват конкретни стоки и спират да ги търгуват. В момента, в който спрат и няма досатъчно пазарна икономиката те изчезват от магазините. Ако искаме да видим отново как някои стоки изчезват от магазините, можем да се спрем на предложението на БСП, заяви кандидатът за депутат."

Войната в Украйна

"Това, което пропуска Радев да разкаже, че вече имаше отправено предложение от американското правителство за около 260 млн. За тази стойност България да изпрати старо съветско въоръжение в Украйна, а ние да получим модерно американско въоръжение и ПВО системи. За съжаление ние сме отказали и ще си останем със старите съветски железа". Така Мирчев коментира изказването на президента Радев, че България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна.

"След като на президента Радев му е трудно да разбере защо трябва да се помага на Украйна, нека като бивш военнослужещ да разбере защо трябва да модернизираме българската армия. А ние трябва да го направим, защото не може с оръжие от времената на нашите дядовци да продължаваме да отбраняваме страната. Ресурсът на голяма част от изтребителите ни изтича и няма резервни части", каза още той.

Еврозоната

Мирчев сподели, че за него е бил изключителна изненада референдума за запазване на лева, тъй като не може да има референдум за нещо, което, по думите му, го няма: "Българският лев е вързан към еврото, преди беше вързан към германската марка. Ние 25 години сме във валутен борд и е учудващо, че има политически партии, които експлоатират днес възможността за някаква заплаха към българския лев, а такова нещо няма. Защото ако имаше български лев ние щяхме да можем, например, когато реши БНБ да почне да печата левове, които са необезпечени, тя не може. Има много ясни правила, които спазваме като част от валутния борд и левът е вързан към валутния курс".

Според него българската държава може да реализира Шенген още тази година, а Еврозоната - след между година, година и половина.

"С влизането ни в Еврозоната ние просто ще приемем еврото, което по никакъв начин не значи, че ние ще бъде по-малко българи, че ще бъдем по-зависими от някой. Напротив - това ще означава, че идват по-добри времена за нас", заяви той.

Ще има ли правителство? На какви компромиси са готови "ПП-ДБ"?

"По отношение на темите, които касаят наличието на мнозинство 160-180 депутати, като конституционната реформа на прокуратурата, ние сме заявили, че очакваме подкрепа от всички, включително от ГЕРБ и ДПС, но тук не говорим за коалиция, а за реформа на прокуратурата", категоричен е Ивайло Мирчев.

Целият разговор вижте във ВИДЕОТО:

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за кампанията за Парламентарни избори 2023. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com