Доклад зове Байдън да настоява ЕС да бъде военна сила

1839
Доклад зове Байдън да настоява ЕС да бъде военна сила
Снимка: Getty Images/Guliver

Време е ЕС да стане глобална военна сила – а за САЩ да престанат да възпират европейските амбиции в сферата на отбраната.

Това е според нов доклад на Центъра за американски прогрес, мозъчен тръст във Вашингтон, който е тясно свързан с администрацията на Байдън, пише Дейвид Херценхорн в„Политико”.

Докладът, получен от „Политико”, преди огласяването му в сряда, призова президентът Джо Байдън да насърчи ЕС да разработи мощни военни способности и го призовава да се откаже от десетилетия на противопоставяне на интеграция на отбраната на ЕС от предишните лидери на САЩ, под прикритието за предотвратяване на разточително дублиране с НАТО - което остава ортодоксално мислене за повечето американски военни командири и дори за много правителства на ЕС.

Докладът, публикуван само 10 дни преди Байдън да направи първото си пътуване в чужбина като президент за срещите на върха на Г-7 и НАТО , призовава Вашингтон да тласка европейските съюзници да харчат повече за своите военни, да постигнат целите на НАТО от 2 процента от БВП, като същевременно пречат на ЕС да преследва инициативи, които биха спестили пари и подобрили готовността за борба. Вместо това се казва, че НАТО е оставена да координира „смесица“ от национални сили.

„Зависимостта на Европа от Съединените щати за нейната сигурност означава, че САЩ притежават фактическо вето върху посоката на европейската отбрана“, се казва в доклада, написан от Макс Бергман, Джеймс Ламънд и Сиена Чикарели. „От 90-те години на миналия век Съединените щати обикновено използват ефективното си право на вето, за да блокират отбранителните амбиции на Европейския съюз.

„Това често води до абсурдна ситуация, при която Вашингтон силно настоява Европа да направи повече в областта на отбраната, но след това силно възразява, когато европейският политически съюз - Европейският съюз - се опитва да отговори на призива“, продължават те, добавяйки: „Този политически подход е голяма стратегическа грешка - такава, която отслаби военно НАТО, доведе до напрежение в трансатлантическия алианс и допринесе за относителния спад в глобалното влияние на Европа."

Заключенията на доклада със сигурност ще предизвикат ожесточена опозиция от страна на някои политически лидери, дипломати от НАТО и униформени военни командири, които вярват, че страните от ЕС по същество нямат способността да се защитават и че Брюксел, който вече се бори да разработи обща външна политика, никога не би могъл да действа като сплотена военна сила.

Противниците на военната интеграция в ЕС отдавна предупреждават, че всяко дублиране на способностите на НАТО, особено в областта на „командването и контрола“, ще извлече жизнено необходимите ресурси от алианса и ще служи само в полза на противниците, включително Русия.

Въпреки това лидерите на ЕС, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, отдавна подкрепят идеята за създаване на армия на ЕС - поне като амбициозна цел за подобряване на военната координация и сътрудничество в Брюксел.

Не е готов за битка

Между критиците и привържениците на военната интеграция в ЕС има общо мнение, че националните въоръжени сили в Европа не са достатъчно развити - особено в Германия , най-богатият и политически най-могъщият член на ЕС.

По този въпрос авторите на новия доклад лесно се съгласяват. „Днес голяма част от европейския военен хардуер е в шокиращо състояние“, пишат те. „Европейските сили не са готови да се бият с оборудването, което имат, а оборудването, което имат, не е достатъчно добро.“

Но авторите също настояват, че САЩ трябва да приемат своята част от вината. „Това е европейски провал“, пишат те. „Но Вашингтон изигра критична, макар и недооценена роля, за ускоряването на този провал.“ И те посочват щадящия натиск за увеличаване на разходите на НАТО - нещо, което Доналд Тръмп направи по-силно и по-агресивно от своите предшественици - като основен фактор за грешния резултат.

„В продължение на повече от две десетилетия както републиканската, така и демократичната администрации енергично притискат европейските столици да подкрепят националните си сили в подкрепа на НАТО“, пишат те. „Но този фокус върху нивата на националните разходи за отбрана, въплътен от ангажимента на държавите-членки на НАТО през 2014 г. да изразходват два процента от своя БВП за отбрана, просто не работи. Днес европейската отбрана остава анемична, въпреки забележимото увеличение на разходите. "

Докладът вероятно ще привлече внимание, отчасти защото Центърът за американски прогрес стана известен като тренировъчна площадка за служители от администрацията на Байдън, като десетки възпитаници на мозъчния тръст вече са на позиции в Белия дом, Държавния департамент, Пентагона и други правителствени агенции.

Бившият президент и главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, Неера Танден, наскоро се присъедини към Белия дом като старши съветник на Байдън, роля, която може да я направи дори по-мощна от директор на бюджета, постът, за който тя първоначално беше номинирана, но се оттегли, когато стана ясно е, че не може да спечели потвърждение от Сената.

Дали докладът ще убеди Байдън, признат привърженик на НАТО, да промени своето мислене, предстои да разберем.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоява, че съюзниците са постигнали добър напредък към целта от 2 процента и това укрепи НАТО в процеса.

Запитан на пресконференция във вторник относно жалби, включително от Франция, че увеличените разходи на НАТО изчерпват ресурси от отбранителните програми на ЕС, Столтенберг каза, че НАТО е точното място за общи разходи за военни инициативи.

„НАТО е крайъгълният камък за сигурност и отбрана за всички съюзници в НАТО, а разходите заедно са мултипликатор на сили, това е ефективен начин за харчене и също така изпраща много ясно послание към нашето собствено население и към всички потенциални противници“, каза той. „И тогава, разбира се, разходите заедно са начин за инвестиране във връзката между Европа и Северна Америка.“

Грешка при дублиране

Пенсионираният генерал Филип Брийдлав, бивш върховен командващ на силите на НАТО за Европа, заяви, че остава сигурен, че всяко дублиране на способностите на ЕС и НАТО би било груба грешка.

„Ако тези държави, които също са в НАТО, искат да харчат за своята отбрана, аз виждам това като нещо добро, защото всичко, което ще бъде от полза за ЕС, ще бъде от полза и за НАТО“, каза Брийдлав в интервю във вторник. „Но има огромна забележка и това е нещо, което казваме отдавна, всички, от генералния секретар до всички останали: Не бива да инвестираме в дублиращи се възможности.“

Брийдлав каза, че операциите на НАТО в Босна и Херцеговина и на Африканския рог отдавна са доказали, че алиансът може да работи ефективно, без ЕС да възпроизвежда съществуващите функции. И каза, че НАТО има твърде много спешни нужди - включително допълнителни хеликоптери и самолети с неподвижно крило, сензори за подпомагане на откриването и противодействието на балистични ракети и особено подобряване на готовността на войските - това трябва да бъде фокусът на новите разходи.

„Има твърде много потребности от готовност, потребности от възможности и потребности от капацитет, които трябва да бъдат удовлетворени на първо място“, каза Брийдлав. „Това, което не е нужно да правим, е да инвестираме пари в излишни дублиращи се възможности.“

Въпреки че докладът призовава САЩ да се откажат от мантрата си за дублиране, той също така призовава ЕС да избягва припокриване и твърди, че Брюксел трябва да очертае своя най-добър път към превръщане във военна сила, включително потенциално да създаде свои собствени въоръжени сили, което се казва в доклада може да отнеме десетилетия.

„От ЕС зависи да определи структура, която най-много му подхожда“, се казва в доклада. „Но САЩ трябва да заявят ясно своята подкрепа за ЕС да се съсредоточи върху разработването и придобиването на нови способности, които могат да дадат възможност на Европа да действа без участието на американската армия. Европа не трябва просто да дублира способностите, които вече съществуват в НАТО, а да създаде свои собствени основни способности, които допълват САЩ, давайки възможност на Европа да служи като равностоен партньор в алианса. "

НАТО обсъжда на 1 юни Украйна, Беларус и Афганистан

Министрите на външните работи и отбраната на НАТО ще обсъдят ситуацията в Украйна и Беларус на заседание на 1 юни, както и подготовката...

Бергман, водещият автор на доклада, заяви в интервю, че американските политици и командири трябва да бъдат отворени за възприемане на нов подход.

„Трябва да излезем от мисленето, че ЕС ще бъде усложнение за нас“, каза Бергман. „Има някакъв автоматичен негативизъм относно потенциалното участие на ЕС, вместо да се разглежда по потенциално положителен начин.“ Той каза, че настоящият подход насърчава ненужните съкращения сред страните от ЕС.

„Загубите и дублирането са в сегашната система, където всеки трябва да има своя собствена армия с пълен спектър. Това вероятно не е най-доброто използване на военните за ЕС или НАТО “, каза той. „Твърде често противопоставянето на отбраната на ЕС е много теоретично и не се основава на практиките на ЕС да се включи в отбраната по реалистичен начин.

„Едно нещо би било, ако можете да се докаже, че НАТО, както е структурирано в момента, работи напълно и се грижи за европейската отбрана, но не е така“, добави Бергман. „Само натиск и крещене на държавите-членки да харчат повече за отбрана ... това просто не е рецепта за силна Европа или успешен трансатлантически съюз.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com