Европарламентът гласува фонд за отбрана на стойност 7,9 млрд. евро

1134
Европарламентът гласува фонд за отбрана на стойност 7,9 млрд. евро
Снимка: iStock/Guliver

Законодателите на ЕС одобриха фонд за отбрана в размер на 7,9 милиарда евро, който се смята за важна стъпка за укрепване на военното сътрудничество между 27-те държави от блока. Парите, еквивалентни на 9,5 милиарда долара, ще бъдат изразходвани през следващите седем години за подкрепа на съвместни проекти за научноизследователска и развойна дейност, насочени към подобряване на защитата на Европа, като до 8% ще бъдат използвани за нови технологии.

„Трябва все повече собствената ни сигурност да бъде в наши ръце и да бъдем играч на световната сцена по сигурността“, заяви комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон пред Европейския парламент. "Европейският отбранителен фонд е съществен градивен елемент за увеличаване на независимостта на Европа."

Управляващата в Гърция "Нова демокрация” се дистанцира от свой евродепутат

Евродепутатът от управляващата в Гърция партия „Нова демокрация” Стелиос Кимпуропулос се присъедини към крайнодясното предл...

В продължение на десетилетия се разискваше каква роля трябва да играе Брюксел в отбраната, а страните членки на ЕС - повечето от които също са съюзници в НАТО - често не бяха склонни да се съгласят с ходовете за интегриране на военните способности.

Споразумението за фонда идва, когато Франция оглавява натиска за "стратегическа автономия" на ЕС, аргументирайки се с пандемията от коронавируса и възраждащата се Русия, а заплахите на бившия американски лидер Доналд Тръмп да прекрати съюзнициичеството показват, че Европа трябва да може да се справи сама.

Амбициите за обща отбрана набраха сила през последните години и всички държави с изключение на две подписаха през 2017 г. знаковия пакт PESCO (Постоянно структурирано сътрудничество) за увеличаване на сътрудничеството. Излизането на Великобритания от блока доведе до загуба на определена военна и дипломатическа тежест, но също така отстрани ожесточения противник на всичко, което може да доведе до европейска армия.

Отговарящият в Европейския парламент за фонда Зджислав Краснодебски се опита да отхвърли "градските легенди", че новата програма поставя блока по пътя към обединена армия.

Салвини работи с унгарци и поляци за нова фракция в Европейския парламент

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини заяви, че работи с "поляци и унгарци за сформиране на нова фракция в Европейския парламент", пре...

"Това не е стъпка за създаване на европейска армия и средствата няма да бъдат използвани от държавите-членки за съвместно закупуване на военна техника ", каза той. "Мечтите за първи европейски взвод, легион или какъвто и да е друг вид формация ще трябва да бъдат оставени за в бъдеще."

Отбранителният фонд беше предложен за първи път от предишния ръководител на ЕС Жан-Клод Юнкер, който първоначално искаше 13 милиарда евро за програмата. , АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 23.04 - Военната помощ ще пристигне бързо, увери Байдън

В телефонен разговор: Зеленски благодари на Байдън за помощта за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа