Още два коронавируса от различни семейства може да се окажат пандемична заплаха

4001
Още два коронавируса от различни семейства може да се окажат пандемична заплаха
Снимка: iStock

Изглежда повече коронавируси, отколкото се смяташе досега, могат да заразяват хора. Това е заключението в обширен материал на списание Science.

В статията се обръща внимание на коронавируси от различни семейства и изследвания, които показват, че те могат да преминават от един биологичен вид на друг, включително хора.

Д-р Брънзалов: Вирусът вече няма терен за развитие, какъвто имаше миналата година

„България вече разполага с необходимо количество ваксини, значително е подобрена логистиката. Остава все пак да има на кой да ги ...

Първият коронавирус има характеристиките на коронавирусите от алфа семейството. Припомняме, че досега известните семейства на коронавирусите са алфа, бета, гама и делта. От бета семейството е SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква COVID-19. От същото семейство са ТОРС (SARS-CoV, Тежък остър респираторен синдром) и МЕРС (Близкоизточен респираторен синдром).

Новият вирус е открит в проби на осем деца в Малайзия, които са хоспитализирани с пневмония през периода 2017 – 2018 година – от общо 301 души, влезли в болница с пневмония. Всички те са оздравели и изписани след болничен престой в рамките на между 4 и 7 дни, но изследванията на взети проби от носоглътката им показват интересен феномен – коронавирус, който съчетава генотипа на други четири коронавируса. Т.нар. S-протеин, които е белтъкът, с който коронавирусите заразяват, съчетава в себе си характеристиките на кучешки коронавирус, на коронавирус при прасетата и на котешки коронавирус. Тази "вирусна химера" вероятно се е образувала в течение на дълго време - незабелязано, тъй като допреди COVID-19 практиката да се вземат проби за вирус от носоглътката за изследване изобщо не е нещо разпространено в глобален мащаб.

Засега няма ясни доказателства, че вирусът може да се предава от човек на човек – при децата той е дошъл от животинска популация (може да е от куче, от котка, от прасе) и поне засега данните са, че тази трансмисия е еволюционна задънена улица, тъй като не изглежда S-протеинът да е по-добре адаптиран за хора, отколкото за животни. Но докога?

Алфа коронавирусите, които заразяват хора, предизвикват само настинка и се карат обикновено в детска възраст – по-възрастните хора имат силен имунитет срещу тях. Това е и обяснението, че този конкретен вирус е поразил деца.

Ваксинацията помага на САЩ да се справя все по-успешно с коронавируса

Ваксините се оказаха чудесен съюзник в битката на САЩ срещу вируса, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС. "За първи път от началото на панд...

На науката е известно, че поне три кучешки коронавируса редовно се смесват с котешки коронавируси и такива, които се срещат при прасетата.

Вторият вирус обаче изглежда има по-опасен потенциал. Става въпрос за коронавирус от семейство делта. До 2012 година се е считало, че тези вируси заразяват само птици. Но тогава, в Хонконг делта коронавирус е заразил прасе – най-вероятно е прескочил от пойни птици. През 2014 година въпросният вирус предизвиква смъртоносна епидемия след бебета прасета в САЩ, а лабораторни тестове показват, че може да заразява клетки на пилета, прасета, но и на хора! Характеристиките на болестта при прасетата – силна диария и упорита инфекция.

През март, 2021 година, учени от Флорида публикуваха все още нерецензиран материал, че са открили делта свински коронавирус в проби от кръвен серум от 3 деца в Хаити. Този коронавирус се различава доста от открития в Хонконг, за който някои вирусолози твърдят, че е потенциална пандемична заплаха. В момента има опити да се правят тестове на деца в Хаити, за да бъдат открити антитела срещу свинския коронавирус. А публикацията на учените от Флорида вече е в процес на независима рецензия.

"Мисля, че колкото повече търсим и проверяваме, толкова повече ще откриваме, че коронавирусите преминават от един биологичен вид в друг", коментира Стенли Пърлман, вирусолог от Университета в Айова, който е част от екипа, проучил "кучешко-котешко-свинския" коронавирус.

Без колективен имунитет пандемията няма да си отиде и всеки на планетата ще е застрашен

Испанското правителство прогнозира, че Испания ще достигне 70% от населението си, ваксинирано срещу COVID-19 до средата на август, прог...

Още: Ваксина, която неутрализира всички коронавируси - вече има прототип

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com