Ваксинацията помага на САЩ да се справя все по-успешно с коронавируса

1855
Ваксинацията помага на САЩ да се справя все по-успешно с коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксините се оказаха чудесен съюзник в битката на САЩ срещу вируса, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС.

"За първи път от началото на пандемията случаите са намалели във всички 50 щата. Печелим войната срещу вируса и се нуждаем от вас, за да ни помогнете да завършим работата", заяви Анди Славит, старши съветник по въпросите на COVID-19 в Белия дом. 

Неговите коментари идват в момент, когато държавните лидери и служителите в областта на общественото здраве изразяват оптимизъм относно тенденциите на COVID-19 в страната и къде може да бъде до лятото.

Ограниченията за броя на хората в кафенета, музеи, библиотеки и други публични институции официално отпаднаха в Ню Йорк, съобщава ТАСС по информация на свой кореспондент.

Ню Йорк започна постепенно да се връща към нормалния живот през април, когато въпреки продължаващите ограничителни мерки хората започнаха да излизат по-често на улиците. Приблизително по същото време собствениците на кафета започнаха все по-често да игнорират съществуващите ограничения за броя на посетителите. Нюйоркчани обаче все още се страхуват от инфекция.

Броят на хората в обществения транспорт нараства, особено по време на пиковите часове, но първият ден без ограничения не доведе до рязко увеличение на пътническия трафик. Хората не са склонни да свалят маските си, въпреки федералния съвет, че напълно ваксинираните хора не трябва да ги носят. Етажната собственост и офисите обнародват правила за продължаване на носенето им на закрито, независимо от статуса на ваксинация.

В Мериленд губернаторът Лари Хоган заяви, че седемдневният процент на случаи на коронавирус в щата е спаднал до най-ниското ниво от началото на пандемията. Във вторник губернаторът Гавин Нюзъм в Калифорния обяви три нови смъртни случая от COVID-19, най-ниският дневен брой в щата до сега.

Но сред посланията на надеждата служителите правят важно напомняне: все още нищо не е приключило.

През изминалата седмица САЩ са средно с около 31 100 нови случая и над 600 смъртни случая от COVID-19 на ден, според данни от университета "Джонс Хопкинс".

"Случаите намаляват, смъртните случаи намаляват, хоспитализациите намаляват, ваксинираните се увеличават. Ако ваксинираните се покачат още по-бързо, ще видите тези други показатели как ще спаднат още повече", каза д-р Уилям Шафнер, професор по инфекциозни болести от университета Вандербилт.

"Все още има много хора, които не са запретнали ръкави и ние имаме нужда от тях. Ваксината не може да предотврати заболяването от хладилника", добави той.

Около 47,7% от населението на САЩ е получило поне една доза от ваксината, според данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Приблизително 37,5% от населението е напълно ваксинирано. Темпът на ваксинациите обаче се забави драстично през последните няколко седмици и служителите казват, че е от решаващо значение да продължават да получават повече ваксини.

Най-ниска смъртност от COVID-19 март 2020 година насам отчитат в САЩ

Броят на смъртните случаи от COVID-19 на дневна база в САЩ е най-малкият от март 2020 година, предаде Франс прес. През изминалата седми...

Хората, живеещи в селските райони, са изложени на по-висок риск от хоспитализация и смърт от COVID-19, но нивата на ваксинация в селските райони изостават от градовете през април и това може да попречи на края на пандемията, предупреди нов доклад на CDC.

Има няколко причини зад това забавяне, включително предизвикателствата за достъп и продължаващото колебание, казват експертите.

"Трябва да продължим да гарантираме, че обхватът на ваксинацията е последователен в цялата страна. Това ще изисква да се срещаме с хората там, където са, да изслушваме техните притеснения и да им помагаме да вземат информирани решения относно ваксинацията", заяви директорът на CDC д-р Рошел Валенски по време на брифинга във вторник в Белия дом.

Тези усилия правят разлика, каза д-р Марсела Нунес-Смит, старши съветник на екипа за реагиране на COVID-19 в Белия дом, по време на брифинга. Те включват разпределяне на ресурси за най-рисковите и най-пострадалите общности, федерални места за ваксинация и създаване на мобилни клиники за ваксинация.

"За да сме сигурни, че наистина достигаме до всички, които не са ваксинирани, ще трябва да продължим да се справяме със структурните бариери пред достъпа. Ще трябва да се съсредоточим още повече върху срещите с хората, където са. И ние ще продължим да предоставяме на хората отговорите, от които се нуждаят, за да се ваксинират. Знаем, че трябва да се постараем още повече", каза Нунес-Смит.

В САЩ отбелязат спад в новите случаи на коронавирус във всички щати

Броят на случаите на коронавирусна инфекция спадна за първи път във всичките 50 щата, но забавянето на нивата на ваксинация може да дов...

На същия брифинг Славит призова по-младите американци да се ваксинират, като заяви, че това не само ще защити собствения им живот, но и живота на хората около тях и ще помогне да се върне страната към нормалното по-скоро. "В много отношения вашето поколение ни показа как те правят света по-добър. А ваксинирането е част от представата за превръщането в поколението, което променя нещата към по-добро", каза той.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир направи подобен призив във вторник по време на посещение в мобилна клиника за ваксинация в гимназия.

"Нуждаем се от всички отговарящи на условията гимназисти, както и от родителите и настойниците на всички допустими за ваксинация ученици, за да разберем, че тези ваксини са безопасни и ще защитят младежта ни от това, което може да бъде опустошително заболяване с последици за цял живот", заяви Бешир.

Тенденцията към подобряване на резултатите окуражават CDC да твърди, че напълно ваксинираните американци в по-голямата си част могат да се откажат от маските. Но внезапната промяна в ориентацията доведе до объркване на много американци и някои щати и местни лидери в противоречие относно най-добрия път напред, докато голяма част от страната остава неваксинирана.

Например в Мериленд, губернаторът обяви края на носенето на маска в целия щат миналата седмица, но здравните служители в Балтимор Сити заявиха, че местните правила ще останат в сила, докато поне 65% от възрастните в Балтимор не получат поне една доза от ваксината.

Пореден спад в броя на новите случаи на COVID-19 у нас

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 361 са новооткритите случаи за 20 май, ...

В Тексас губернаторът Грег Абът издаде изпълнителна заповед, която забранява на държавни органи като градове, окръзи, училищни квартали, държавни здравни власти и държавни служители да изискват използването на маски. Но някои местни лидери не бяха съгласни.

"Ако сте служител в град Хюстън или влизате в градско съоръжение и не сте били напълно ваксинирани, трябва да носите маска. Ние не го прилагаме, но силно препоръчвам на всички да се ваксинират, за да защитят себе си, семейството и колегите си", заяви кметът на Хюстън Силвестър Търнър в изявление, публикувано в Туитър. Търнър нарече постановлението на губернатора "явен недостиг" и добави, че силата на Абът "не е абсолютна".

Някои експерти предупредиха, че премахването на изискването за носене на маски сега може да доведе до това, че някои неваксинирани американци също да махнат маските и да напуснат страната, разчитайки на един вид въпрос на чест относно това кой носи маска.

"Проблемът е, че няма как да разберем кой е ваксиниран и кой не.И мисля, че там възниква объркването", каза д-р Антъни Фаучи в „Добро утро Америка". Ето защо Фаучи смята, че е "напълно разумно и разбираемо" за някои собственици на бизнес да запазят изискването за носене на маски.

Още: Коронавирусът по света: Ситуацията във Франция остава сериозна, ръст на жертвите в Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка