Ако бензинът ви е скъп, припомняйте си хубаво за Украйна

11280
Ако бензинът ви е скъп, припомняйте си хубаво за Украйна
Снимка: Getty Images

С течение на времето мислех, че войната в Украйна ще започне да се превръща в рутина. Ден пореден - тези застреляха и унищожиха едикакво си, другите - едикакво си. Може би за доста хора е така - те не искат да гледат новини, защото "само за войната и за Ковид говорят". Но за мен не е.

Когато видиш кадрите и снимките от случилото се във Виница, не може да ти е рутина. Ако ти е, значи е време да потърсиш медицинска помощ. А във войната в Украйна, случаите като този във Виница се превърнаха в ежедневие. Николаев. Харков. Кременчук. Краматорск. Буча. Ирпен. И още, и още, и още.

Като гледам неща като Виница се сещам, че на някои бензинът им е скъп. Други нямат пари за хляб, ама имат за цигари и алкохол. Трети ... не, няма да продължавам. Ще кажа само, че на който много му стане тежко защото един изверг и престъпник на име Владимир Путин подпали война, понеже е миниатюрен плужек и не може да понесе хората в Украйна да не искат да му играят по свирката, да си отвори този материал за ужаса във Виница, да погледа видеата и снимките и после пак да помисли колко му е тежко далеч от войната. Хубаво да си помисли!

А майката на четиригодишното момиченце, което буташе щастливо усмихнато детската си количка точно преди руската ракета да го убие, още е жива - по някакво чудо. Като я гледах след трагедията, за пореден път си помислих - Путин колко такива живота съсипа и колко ли от тях изгарят от желание да се превърнат в атентатори-самоубийци, ако можеха да влязат при онази голяма маса в Кремъл, където страхливецът сяда дори от най-близките си на разстояние като за един апартамент?

Преди войната в нашата медия беше буквално закон да не публикуваме най-най-ярките кадри при големи трагедии. Сега откровено казано не е. Не е, та дано на повече хора им уври главата кое е по-важно в живота.

Когато има война, естествено, че ще има емоция. Ако нямаше, нямаше и война да има. Но войната ме сблъска отново и с нещо друго важно - моментът, когато е време за анализ. Ако няма анализи, които да представят и двете гледни точки (заедно, обаче и поотделно) - но коректно, с позоваване кой прави съответния анализ и кой излага съответната гледна точка, какъв е и какви позиции е защитавал в миналото, тогава няма да има достатъчно осъзнаване при достатъчно много хора какво се случва и какво може да се случи. Ако не си даваме сметка какво може да ни се случи, тогава нямаме никакъв шанс да го предотвратим.

Не потъвайте обаче тотално в анализите - сърцето трябва да говори и да го слушаме. Но внимавайте и с него - ако само то ви води, може да не издържи. Аз още се уча да внимавам. За Украйна обаче знам със сигурност - хората там никога няма да слушат Путин само защото той иска така. Те искат да избират сами, за което ги уважавам безкрайно. Така трябва - да избираш, воден от точната сплав на разум и сърце, от сърце и разум.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com