Аниме и манга фенове се събраха на фест в Бургас

15436
Аниме и манга фенове се събраха на фест в Бургас

Пикачу, Нацо, Наруто, Луси, Зеро и техни приятели се събраха на фест в събота в Младежкия културен център в Бургас. Не, това не са имената на истински хора, а названията на известни аниме герои, в които се бяха превъплатили тийнейджъри-фенове на японския жанр аниме и манга.

Те участваха във фестивала Anime Bouken, организиран за втора поредна година от бургаския клуб за японска култура „Baca Force“.

Песни и танци на Витошките ливади

Песни и танци ще огласят витошките ливади на 11 и 12 август. Традиционен Фолклорен събор „Арт Мастърс“ ще събере за трета п...


Посетителите имаха възможност да си купят интересни вещи, свързани с люмите им герои, от специален базар-изложение, да участват в томбола и да присъстват на късометражни прожекции. Организаторите запознаха участниците във феста с историята на аниме и манга стила в световен мащаб и разпространението му у нас и представиха демонстрации по бойни изкуства, които са неизменна част от японската анимация.

Художничката Анна Цочева-Рикае показа как се рисува манга и някои тънкости при създаването на комикси в този стил.


По-късно аниме-феновете имаха възможност да учасват в уъркшоп, ръководен от Рикае, където сами да опитат да създадат манга герой или да приложат различни техники на рисуване. В уъркшоп по пиксел арт пък всеки получи шанс да създаде „пикселизирана“ картинка от мъниста, изобразяваща аниме персонаж. Фестът завърши с колоритен косплей, на който маскирани като любимо аниме тейнейджъри имаха възможност да влязат в ролята на своя герой. Най-добрите костюми и изпълнения получиха специални награди.

Биопродукти от Източните Родопи на Узана поляна фест край Габрово

Биопродукти, произведени в Източните Родопи, ще бъдат предложени за дегустации на биопазара на Узана поляна от 12 до 14 юли, предаде Ст...

Терминът „аниме“ се появява през 70-те години на XX век и е съкращение от думата „анимация“.


Използва се за описването на специфичен стил японска анимация, предназначена както за деца, така и за възрастни. Прилагането на същия стил рисуване в комикси и карикатурисе нарича „манга“.Едни от заглавията, популяризиращи аниме стила в целия свят, са Akira (1988), Ninja Scroll (1993), Shost in the Shell (1995),Mononke-Hime (1997).

Аниме културата у нас започва да се разпространява в периода между 2000-2004 г., когато се появява аниме общество – предимно в градовете Варна, Бургас, София, Пловдив, Свищов. Едни от най-старите аниме клубове са O.T.A.K.U. (Свищов), Fumetsu(София) и Аниме но Токи (Пловдив).

Редактор: Анна Маринова

FUNCITY 2013 е в разгара си

След подобаващото начало, втория ден на младежкия фестивал FUNCITY 2013 донесе неповторими емоции на стотици варненци и гости на морска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com