Black Friday в политиката

5861
Black Friday в политиката
Снимка: iStock/Guliver

Black Friday е маркетингов трик, измислен през 60-те години на ХХ век във Филаделфия. Целта му е, чрез драстични намаления и промоции, гарнирани с моделиране на потребителските нагласи, да увеличат в пъти оборотите и печалбите на търговците. Всъщност, наименованието му е дадено от филаделфийските полицаи - заради кошмарните задръствания по пътищата в дните на голямото, трескаво предколедно пазаруване.

Днес Black Friday е завладял умовете и пазарния нагон на половината свят. През последните години потребителската пандемия бе валидирана и у нас, с навлизането на големите търговски вериги. Непридирчив и прилепчив към всичко външно, българинът с чистосърдечен купувачески плам и настървение се юрна към световната мода на Черния петък. А той, междувременно, главоломно се разви от еднодневен в целоседмичен, та дори и целомесечен.

Предколедната истерия бързо и надълбоко навлезе в националния ни натюрел, до степен да засегне и такива деликатни сфери като националната сигурност, правораздаването, плащанията за здраве и дори българската литературна класика. А промоционалните оферти с произход булевард „Дондуков“ – 1 и 2, тази година очевидно са ориентирани към обслужване на по-богатата клиентела.

Най-широко коментираната промоция в навечерието на Black Friday дойде директно от маркетинговия отдел на Министерски съвет. Оттам предложиха първият ден от болничните да е за сметка на работника, а не на работодателя. Офертата бе направена през парламента, но очевидно бе адресирана до работодателските организации. Те, разбира се, реагираха възторжено на ексклузивното предложение. Но и не пропуснаха да заплашат, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако по някаква причина офертата се разкисне. На което синдикатите опитаха да се озъбят, но служебно. И после, в типичния си тънък дипломатически стил, намекнаха за готовност да влязат като бонус в цената.

След здравният, и духовният маркетинг ни зашемети с изумителната си предколедна оферта. Тя е дело на екип от филологически труженици, наели се с нелеката задача да ревизират класиката на Иван Вазов „Под игото“. Причината: съвременните ученици не разбирали архаизмите в текста, та затова литературните гьобелсовци се заели с подмяна на около 6 000 думи във Вазовия текст. С нови. Каква е целта на бруталната литературна и лингвистична екзекуция не е трудно да се досетим. Азбучната истина е, че езикът е най-важната екзистенциална спойка за една нация. Дали да не очакваме в следващия промо пакет на МОН пиктографско издание на Вазов, изцяло съобразено с интелектуалния капацитет на средностатистическия български ученик…

В кипящия водовъртеж от изкушаващи предколедни промоции със своя блясък и щедрост се открои и офертата, лансирана от премиера Бойко Борисов по време на кратката му, но дългоочаквана аудиенция при президента на САЩ Доналд Тръмп. Както по-късно се разбра, по същество тя представлява предложение за безвъзмездно разполагане на команден военноморски център на НАТО във Варна, с цел „адаптирано предно присъствие“ (каквото и да означава това). Впрочем, едва ли е тайна, че родната черноморска акватория напоследък е обект на специален интерес от страна на САЩ, най-вече като потенциален плацдарм за военно сдържане (или предизвикване?) на Русия. Срещу това България ще получи свежи американски инвестиции, подсилващи енергийната ни зависимост, методическа помощ за борба с корупцията и отпадане на визовия режим (ама някой друг път). Дали поетият от Борисов ангажимент е съгласуван с всички български институции, или е предмет на друг тип сделка, едва ли скоро ще разберем. Във всеки случай е добре да наблюдаваме развоя на съдебната сага по законите RICO и "Магнитски“, с водещото участие на видни български особи – олигарси, банкери и висши сановници от съдебната власт. Понеже би могло да се окаже, че благосклонността към тях в САЩ има пряка връзка с Black Friday промоцията на Борисов…

В цялата тази предколедна каталожна търговия една мълчание изненада публиката. Това на президента Румен Радев. Той някак пропусна да коментира военната сделка на Борисов в САЩ, а по Конституция разполага с функцията на главнокомандващ. Нещо повече, удобно и послушно подписа и указа за назначаването на нов главен прокурор, въпреки настояванията и очакванията на българското общество. Кой и как сломи характера на българския президент и дали странното му мълчание не е добре осребрено, няма как да разберем. Сега. Но изглежда така, сякаш някой силово отне реалната политическа тежест на Радев и я вкара в парадигмата на чисто декоративното присъствие…

И че самолетът беше свален. И подменен с друг, от странство - все още непроизведен, но затова пък прескъп. И очевидно включен в голямата промоция за Black Friday.

Черен петък му викат по нашенски.

 

Автор: Мариана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com