X
 
 

Black Friday в политиката

4490 3
Black Friday в политиката
Снимка: iStock/Guliver
Black Friday е маркетингов трик, измислен през 60-те години на ХХ век във Филаделфия. Целта му е, чрез драстични намаления и промоции, гарнирани с моделиране на потребителските нагласи, да увеличат в пъти оборотите и печалбите на търговците. Всъщност, наименованието му е дадено от филаделфийските полицаи - заради кошмарните задръствания по пътищата в дните на голямото, трескаво предколедно пазаруване.

Днес Black Friday е завладял умовете и пазарния нагон на половината свят. През последните години потребителската пандемия бе валидирана и у нас, с навлизането на големите търговски вериги. Непридирчив и прилепчив към всичко външно, българинът с чистосърдечен купувачески плам и настървение се юрна към световната мода на Черния петък. А той, междувременно, главоломно се разви от еднодневен в целоседмичен, та дори и целомесечен.

Предколедната истерия бързо и надълбоко навлезе в националния ни натюрел, до степен да засегне и такива деликатни сфери като националната сигурност, правораздаването, плащанията за здраве и дори българската литературна класика. А промоционалните оферти с произход булевард „Дондуков“ – 1 и 2, тази година очевидно са ориентирани към обслужване на по-богатата клиентела.

Най-широко коментираната промоция в навечерието на Black Friday дойде директно от маркетинговия отдел на Министерски съвет. Оттам предложиха първият ден от болничните да е за сметка на работника, а не на работодателя. Офертата бе направена през парламента, но очевидно бе адресирана до работодателските организации. Те, разбира се, реагираха възторжено на ексклузивното предложение. Но и не пропуснаха да заплашат, че ще напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако по някаква причина офертата се разкисне. На което синдикатите опитаха да се озъбят, но служебно. И после, в типичния си тънък дипломатически стил, намекнаха за готовност да влязат като бонус в цената.

След здравният, и духовният маркетинг ни зашемети с изумителната си предколедна оферта. Тя е дело на екип от филологически труженици, наели се с нелеката задача да ревизират класиката на Иван Вазов „Под игото“. Причината: съвременните ученици не разбирали архаизмите в текста, та затова литературните гьобелсовци се заели с подмяна на около 6 000 думи във Вазовия текст. С нови. Каква е целта на бруталната литературна и лингвистична екзекуция не е трудно да се досетим. Азбучната истина е, че езикът е най-важната екзистенциална спойка за една нация. Дали да не очакваме в следващия промо пакет на МОН пиктографско издание на Вазов, изцяло съобразено с интелектуалния капацитет на средностатистическия български ученик…

В кипящия водовъртеж от изкушаващи предколедни промоции със своя блясък и щедрост се открои и офертата, лансирана от премиера Бойко Борисов по време на кратката му, но дългоочаквана аудиенция при президента на САЩ Доналд Тръмп. Както по-късно се разбра, по същество тя представлява предложение за безвъзмездно разполагане на команден военноморски център на НАТО във Варна, с цел „адаптирано предно присъствие“ (каквото и да означава това). Впрочем, едва ли е тайна, че родната черноморска акватория напоследък е обект на специален интерес от страна на САЩ, най-вече като потенциален плацдарм за военно сдържане (или предизвикване?) на Русия. Срещу това България ще получи свежи американски инвестиции, подсилващи енергийната ни зависимост, методическа помощ за борба с корупцията и отпадане на визовия режим (ама някой друг път). Дали поетият от Борисов ангажимент е съгласуван с всички български институции, или е предмет на друг тип сделка, едва ли скоро ще разберем. Във всеки случай е добре да наблюдаваме развоя на съдебната сага по законите RICO и "Магнитски“, с водещото участие на видни български особи – олигарси, банкери и висши сановници от съдебната власт. Понеже би могло да се окаже, че благосклонността към тях в САЩ има пряка връзка с Black Friday промоцията на Борисов…

В цялата тази предколедна каталожна търговия една мълчание изненада публиката. Това на президента Румен Радев. Той някак пропусна да коментира военната сделка на Борисов в САЩ, а по Конституция разполага с функцията на главнокомандващ. Нещо повече, удобно и послушно подписа и указа за назначаването на нов главен прокурор, въпреки настояванията и очакванията на българското общество. Кой и как сломи характера на българския президент и дали странното му мълчание не е добре осребрено, няма как да разберем. Сега. Но изглежда така, сякаш някой силово отне реалната политическа тежест на Радев и я вкара в парадигмата на чисто декоративното присъствие…

И че самолетът беше свален. И подменен с друг, от странство - все още непроизведен, но затова пък прескъп. И очевидно включен в голямата промоция за Black Friday.

Черен петък му викат по нашенски.

 

Автор: Мариана Иванова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Напомням отново , че всеки който е Враг на Другарят Октомври или Враг на Народа или негов съучастник/чка. А , какво иска Другарят Октомври ? Иска всичко ОБРАТНОТО НА Днешното извратено , измамническо и все по не Българско. Иска цялата власт да е в ръцете на НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА И тогава ще бъде спокоен и ще ходи на риболов.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  А и е важно да се напомни , че Другарят Стомана няма да е Бог та да прощава. ТОЙ ПРОСТО ЩЕ Е СТОМАНА.СТОМАНА 2 ПОТИТАНИЕВА. СТОМАНА КОЯТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОГЪНЕ. ЗА НАРОДА С...Т ЗА АНТИЧОВЕШКАТА КОМПРАДОРСКА либерално/Корпоративна система.
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  НАХ-ЯКИЯ МАРКЕТИНГОВ ТРИК Е ДА СЕ ЗАКАЧИШ НА ЯСЛАТА НА бОКУ ПЕЕРАСА! МИЛИОНЧЕТАТА ПРОСТО ЗАПОЧВАТ ДА СИ ТЕКАТ И СИ ЛАПКАШ СУДЖУЦИ И ЛУКАНКИ И ГЕРПедераски КЕФ ДО ОТКАТ! Забелеька: трябва обезателно дядото да е малтретиран или поне убит от "комунистите" иначе не фърфиш! А да, и трябва да имаш поне комсмолско минало или да си бил партиен секретар защото пак не фърфиш ;) АБЕ СЛОЖНИ КОМБИНАЦИИ!
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...