X
 
 

"П" като Президент, "П" като Позор

12233 15
"П" като Президент, "П" като Позор
Снимка: БГНЕС
"Начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията". Това е абсолютно точен цитат от началото на речта, с която президентът Румен Радев утвърди Иван Гешев за главен прокурор на България.

Усещате ли противоречието в тези три толкова сакрални всъщност изречения? Хем изборът на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, хем не го е създал, но няма да нарушаваме Конституцията. И простичкият въпрос към господина, който беше избран за президент, главно заради силното желание на обществото да има политическа алтернатива, е следният – когато оправданието за неоправдано обществено доверие е Конституцията, колко струва тази Конституция? Не за друго, а защото точно според въпросната Конституция, чл. 2: "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция".

Та към другаря Радев – като предвиден орган на държавната власт, произтичаща от народа, той има задължението да действа в интерес на народа! Не само да говори, да действа! Защото, докато подписваше за Гешев, другарят-господин президент каза и друго: "В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации".

Другарю-господине Радев, освен държавен орган, вие сте политик. И като такъв следва да усещате момента, в който дадена политика може да се наложи. Явно признавате, че обществото не вярва на този избор за главен прокурор и то заради системен, структурен проблем. Но позволявате изборът на една структурно проблематична система да бъде наложен, обаче СЛЕД ТОВА ще говорите да се промени тази система, направила сега този избор, при условия на явно обществено недоверие. Когато правиш избор от счупена основа, резултатът е счупен. Да припомним какво е счупено при цялата история с Гешев:

1. Водещ прокурор в делото "КТБ", при което Делян Пеевски не е изобщо включен под каквато и да е форма, а е достатъчно малко да се заровиш в официалните документи от досъдебното производство и да почнат да лъщят връзки – колегите от Антикорупционния фонд ясно го показаха за пореден път, ето подробности в ТОЗИ МАТЕРИАЛ и в ТОЗИ МАТЕРИАЛ! Но Радев си поговорил с Гешев и "ясно" му изразил своите очаквания за справедливост, че българското общество чакало развръзката за грабежа КТБ. Но пък на официалното си изслушване във ВСС като кандидат за главен прокурор, Иван Гешев си каза, че няма да се влияе от настроения извън прокуратурата. Президентът като орган, доколкото помня, е извън прокуратурата. Ха-ха-ха!

2. Жената до Иван Гешев – Детелина Ханчева, има имотна сделка, която по публични данни изглежда като типичен пример на серия от "Апартаментгейт". Има и съмнения дали точно Ханчева не е връзка между Гешев и основния свидетел по делото "Иванчева" - Александър Ваклин. Ваклин говори публично пред Actualno.com и даде обяснения, но Гешев така и не коментира конкретни неща в историята – минимум цената, както и познанствата между Ваклин, Марио Кръковски и Детелина Ханчева и дали това не е конфликт на интереси специално по делото "Иванчева" специално за самия бъдещ главен прокурор. Нещо повече – Иван Гешев е решил да не разкрива публично данни в имотната си декларация в частта за конфликт на интереси, което е негово право по закон. А, и колегите на Гешев, които безогледно го подкрепиха, също не откриха нищо смущаващо. Пак стигаме до върховенството на закона и общественото доверие – май-май не се покриват много-много и в този случай. Но Радев пак "ясно" е изразил очаквания за справедливост и за "Апартаментгейт". Ха-ха-ха!

Такива ми ти работи – сега Радев може да продължи да си говори за промяна на системата, след като имаше възможност да действа да я промени. Да сезира Конституционния съд, да потърси напълно законно дали Законът за съдебната власт в частта за избора на главен прокурор не противоречи на Конвенцията за защита на правата на човека, а по този начин дали не противоречи на Конституцията – чл. 5, ал. 4, според който: "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат." Това действие ли е нарушаване на Конституцията, другарю-господин Радев? Моето скромно мнение е, че с отказа си да действате Вие нарушихте абсолютно всичко – и общественото доверие, и Конституцията, и върховенството на правото. На изненаданите, че ще направите точно това и на мислещите, че сте някаква алтернатива - честито!

И знаете ли кой е най-големият проблем? Че едни такива хора като мен, със същото скромно мнение, в отчаянието си ви паднаха на колене – там, пред фонтана на сградата, която обитавате. А други хора само се възмущават във Facebook. И за този проблем няма човек или орган в тази държава, който да помогне!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Всички които плюят и обиждат автора подкрепят задкулисието, беззаконието и мишките. Президентът се провали, един генерал слабак, като другият генерал премиер. Имаше една песен в която се пееше.... Такива журналистки само да искате. Аз пък ще кажа, такива генерали да искате. Предатели!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ""П" като Президент, "П" като Позор" и "П" като ...утка, като вид мъжко характер, а не полов орган, впрочем и повечето коментари на червените боклуци са същата работа.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ачев...слабо Ачев...нищо повече от една храчка си...
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  за умните и красивите е важна тяхната далавера и тогава може и трябва да се руши закона . иначе не.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  ,, А,, като Ачев.,, А,, като ако.много ако, цяло лайно даже
  : 14 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Мили ми Ивайло, ше ни светнеш ли, сега като го няма Цвъки, кой ти плаща да плюеш Президента !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ивайло пак се изАка !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Въпреки становищата на преждеговорящите, считам че авторът е прав в заключенията си. Дори и да няма формалната власт на властимащите, с бездействието си в този казус, президентът показа слабост и не ообена доблест. Значи максимата "Да се прави каквото трябва, пък да става каквото ще" въобще не приляга на настоящата личност-политическа фигура-президент Радев.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Нищо подобно! От първия си ден президентът действа правилно, като коректив и в дадения случай направи максимума, който конституцията му позволява, за да бъде изборът на ГП проведен правилно, между качествени личности, а не шушумиги. Освен това, той стартира процес на обсъждане на изменения в конституцията, за да не се допускат в бъдеще такива пародийни избори. Що се отнася до Ачев, написаното от виж още ›› него въобще не е негово лично мнение или гражданска позиция, а поръчков материал. На Ачев му дай да оплюва ББ, Русия и всичко свястно в тази страна.
  : 14 !
 • Кандидат-лизач на ГЕЙмерички задници 5 Кандидат-лизач на ГЕЙмерички задници преди 2 седмици Профил на трол?
  Другарю,господин Ачеф, ми не ти ли е ясно кой дърпа конците на марионетките "избрани" от народа? Конците се събират в една амбасада и водят към Фашингтон, където Големия Брат наблюдава зорко дали марионетките са смазани и реагират правилно на подръпването на кончетата. Марионетката реагира така или иначе според подръпването на това или онова конче и освен това си има определена роля в пиеската! КВ виж още ›› О СТАНА С ГРИПЕНИТЕ И еФките? Сега пак така, квот каеже амбасадора и едно чуждо външно. А честита Нова Хамериканска База И ДУПЦЕ ДА НИ Е ЯКО ГА ФРЪКНАТ РАКЕТКИТЕ ....
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ачев ,ачев много си зле с главата, Президента е последния човек който ще наруши Конституцията.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ачо, пресолил си манджата. Нашият президент е като английската кралица - царува, но не управлява. Когато стартираше процедурата за избор на главен прокурор, и президента стартира консултации, го нарочиха че превишавал правата си. Сега същите тези му се молиха на колене, и го плюят, че не е осуетил встъпването на Гешев. Спечелете изборите, изменете Конституцията/аз лично съм на мнение, че у нас не виж още ›› ни трябва главен прокурор/, уволнете Гешев. Ама да се формират решения чрез групи за натиск е неприемливо.
Нагоре
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...