Бойко, върви ли енергийната диверсификация?

8980
Бойко, върви ли енергийната диверсификация?
Снимка: БГНЕС

До 2019 година България няма да може да получава природен газ от Румъния, въпреки че преди месец официално беше открита газовата връзка със северените ни съседи. Причината – още три години ще трябват на румънците да изградят компресорната станция "Подишор", която е необходима, за да се регулира налягането и връзката да стане реверсивна т.е. да може да тече газ както от нас към тях, така и от тях към нас. Това потвърди на парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова.

Коментар на редактора

Борисов: Готови сме с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през "Балкан"

България е готова с предложение за пренос на 15 милиарда кубически метра газ през газоразпределителен център "Балкан". Това заяви преми...

Покрай официалното потвърждение на нещо, което е говорено и писано многократно в медиите, интересуващи се от малко по-различни неща от лентичките на премиера в оставка, реших да обърна внимание и какво се случва с обещания гръмко газов хъб "Балкан" и какво правят в Гърция, където имат амбицията да станат газов разпределителен център на Балканите.

Какво се случва с хъба? От 5 септември насам, когато имаше конференция във Варна, абсолютно нищо. Ни гък, ни стон. Сигурно защото Бойко даде оставка, нищо че го направи доста след 5 септември и без някой наистина да го беше притискал да обещава да се отказва от управлението заради Цецка Цачева.

Какво се случва в Гърция – вече са построени 110 километра от газопровода ТАП (ТАП) т.е. връзката по Южния газов коридор, откъдето идва газ от Каспийско море през Турция. Освен това, само в рамките на 10 дни, гръцкият енергиен министър Григориос Статакис беше на визити в Рим, Брюксел и Йерусалим. В Йерусалим със Статакис беше и гръцкият премиер Алексис Ципрас, там беше и президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Всичко това – заради опитите на Гърция да осигури енергийна алтернатива чрез газопровода EastMed, който ще докарва газ от находища в териториалните води на Израел, Египет и Кипър - "Левиатан" и "Зохр" най-вече. След срещата изтече информация, че се очаква скоро Гърция, Кипър и Израел да представят общо предложение за строеж на EastMed пред еврокомисаря по енергетика Мигел Канете. На срещата в Йерусалим, която се проведе на 8 декември, беше договорено и в следващите два месеца да бъде организирана обща среща на представители и експерти на енергийните регулатори (бел. ред. - разбирай българската КЕВР) на Гърция, Кипър и Израел, за да се дискутират възможностите за свързване на електропреносните мрежи на трите държави! И за да не си мисли някой русофил, че това е вятър работа, вчера (12 декември) Eni продаде на "Роснефт" дял в "Зохр" - за 2,8 млрд. долара!

По думите на Борисов от 5 септември тази година хъб "Балкан" трябваше да е готов до 2021 година. Ха на бас кое ще готово преди това и кой ще стане енергиен разпределител на Балканите?

Русия с ясен сигнал, че вижда Гърция като територия за европейски газов хъб

Русия се готви да подпише междуправителствено споразумение за „Турски поток“ с Турция през октомври тази година. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com