Българите са будисти

16848
Българите са будисти
Снимка: Getty Images / Guliver

Проучване се захвана с един феноменален български рефлекс - да се вярва в суеверията. Анкетата е установила например, че 75% от сънародниците са убедени в могъщите способности на Ванга, но това се знае. То изглежда дори невинно на фона на разгърнатата в проучването картина, според която твърде висок процент чука по дърво, слага си червен конец, страхува се от черни котки, гледа да не троши огледала, вярва в магии и нелечими болести, нарочно инфилтрирани, за да облагодетелстват бизнеса с лекарства, вижда наоколо ильОминати, а един немалка част директно посочват, че сред човеците са внедрени извънземни, които извънземнстват по най-извънземни начини. 

В цялата ситуация, която общо взето разгръща един културен фон, който смесва страница с мистерии от жълт вестник със среднощно гадателско предаване по кабеларка и наследствено предавана през вековете бабешка енигма, има една особено забавна част. Според нея 33 % от българите вярват в прераждането! Почти толкова, колкото вярват в ада и рая. 

Тук увисването на ченето е най-голямо. Ортодоксалната маска най-сетне падна. Българите, оказа се, са будисти. Индуисти. Далечен изток. Азиатско умонастроение. В това има особена ирония. Българинът изглежда се отнася с недоверие към абстрактните обещания на православната църква - и вечността на ада и вечността на рая изглеждат еднакво непримамливи. Едното твърде зле, другото твърде добре - а много хубаво, знаем, не е на хубаво. В рая и ада има нещо твърде имагинерно, не ни минават на нас тия. Отвеяна работа. Трябва нещо по-истинско, по-конкретно. Да е по-обвързано с битовата идея, че ще има пак земен животец, в който ще присъстват боб, чушки и различни пържени неща, само че годината ще е 2092-ра.

Ако българската мечта е мечтата за емиграцията, българската есхатология изповядва мерака да се преродиш отново, само че милостта на кармата да подобри цивилизациония ти статус и да те впише в немска, английска или американска популация. На този фон не са случайни и всички тези фейсбук постове, в които масово и развълнувано всеки търси какъв е бил в предишния си живот. Нека кажем обаче какво е най-вероятното: всеки българин в миналия си живот е бил българин. И всеки българин в следващия си живот е българин. Съществува една огромна маса от български души, които се прераждат непрекъснато в нова маса български тела. Това е вечното наказание на кармата да си българин - един безкраен цикъл на българщината, в която преродени българи слушат преродената песен за Шушана и гласуват за преродения Бойко Борисов, а всеки предсмъртен български дъх се превръща в първи български бебешки плач, който води до предсмъртен български дъх, който води до първи български бебешки плач. Докато други народи блажено получават своя рай или ад, тук всичко живо ще се преражда до откат. 

Но да чукнем на дърво.

Пепел ни на езика.

Черна котка да не ни мине път. 

Тихо, че ильОминатите слушат. 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com