75% от българите вярват във Ванга, пак толкова чукат на дърво

6672
75% от българите вярват във Ванга, пак толкова чукат на дърво

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга, установи проучване на "Тренд", свързано със суеверията, поръчано от "24 часа". Оказа се, че огромен брой българи смятат, че висшите сили имат изключително влияние върху съвременния живот. 73% са посочили, че чукат на дърво срещу нещастие, 29% смятат, че съществуват извънземни, а 14%, че самите извънземни живеят сред хората. Подробните резултати могат да се видят тук.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности и съответно малко над две трети в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Разполовено е мнението на българите по отношение на вярата в магии - вярата и неверието са по-равно. 

Daily Express: Ванга предсказала, че Путин ще владее света

Сляпа българска пророчица Ванга е направила смразяващо предсказание през 1979 г., според което нищо няма да оцелее на земята освен &bdq...

В проучването са били тествани и различни световни конспирации. 40% от българите вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света. Малко под половината от хората с висше образование споделят това виждане. Цели 66% смятат, че се създават изкуствено болести с цел продажба на нови лекарства.

По отношение на въпросите свързани с Кемтрейлс и ХААРП, данните показват високи дялове на непознаване на темата - над 50%. Видно е, че за българите тези въпроси са по-далечни и нямат изградено мнение в тази посока.

33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%). 36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада, което общо взето значи, че будисткия вариант за края на човешкия живот е почти толкоав припознат, колкото християнския. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това за сметка на живеещите в столицата. 

35% от българите декларират, че са посещавали гадател(ка) / ясновидец / ясновидка / ходжа

Софиянци не искат да се женят заради суеверия

Със сто по-малко са сватбите през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата, каза Сашка Габровска, ди...

В проучването са тествани и нагласите към друга конспиративна теория, а именно стъпвал ли е човек на Луната или не. 58% от българите посочват, че Нийл Армстронг е бил там, докато 14% са на обратното мнение.

Малко над една трета от българите вярват, че петък 13-ти носи нещастие. Пак толкова смятат, че черната котка е лоша поличба. Около 33 % смятат, че счупеното огледало носи нещастие, като хората с по-ниско образование са по-склонни да вярват за сметка на тези с по-висока образователна степен.

35% от българите посочват, че носят червен конец, като данните показват също, че делът на жените (49%) е значително по-висок спрямо този на мъжете (21%), които го правят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com