Частична мобилизация - за най-бързия начин да се напусне Русия

11671
Частична мобилизация - за най-бързия начин да се напусне Русия
Снимка: Getty Images

Две новини съвпаднаха една с друга. Първата - Путин обяви частична военна мобилизация в Русия; нещо, което и тукашни геополитически анализатори, главно тези с биография в ДС и съответно доживотни топли връзки, вече предполагаха. Ще бъдат мобилизирани, по думите на Шойгу, около 300 000 души, тоест малко повече от 1 % от годното за военни действия население; войната преминава в нова, пак толкова неясна и с нови опасности фаза. Макар и частична, това е първата мобилизация от Втората световна война насам. Тя върви в съчетание с поредното споменаване на ядрено оръжие, както и референдуми в ЛНР и ДНР за присъединяване към руската федерация; това се знае засега. 

Знае се и други нещо. Че в навечерието на мобилизацията търсенето в гугъл за "Как да напусна Русия" се е изстреляло до свръхвисоки нива. Най-общо, неофициално (и в този смисъл надеждно), статистическо проучване за това какви са настроенията спрямо войната; поне сред по-младите. И тук предстои първият голям обрат; ако преди пропагандната машина действаше така, че войната в Украйна да изглежда в някакъв смисъл далечна, доколкото не застрашава самите руснаци, и поне в Москва и Петербург е далечен призрак, който не променя особено начина на живот и не вещае пряка житейска опасност, нещата вече са малко по-различни. При положение, че жребият е хвърлен и частичната мобилизация е факт, има ли кой да гарантира, че няма да има следваща вълна? И също: не значи ли това, че "специалната военна операция" претърпя жесток провал? 

Все по-трудно ще е Кремъл да замъглява разликите между това, което действително става и това, което иска да предаде като пропагандно съобщение. Напр: обосновавайки мобилизацията, Путин заяви, че агресията на колективния Запад ставала все по-голяма. Тоест колкото повече Русия напада Украйна, толкова по-агресивен става Запада. И в колкото повече разрушения затъва Украйна, толкова повече това се дължи на Запада. Русия, най-общо, в пропагандния разказ описва себе си като непрекъснато нападаща жертва. Инвазията е всъщност защита. Войната е, разбира се, за мир. И тъй нататък - Оруелските положения изглеждат много на място. 

В този смисъл, да вярваш на търсачката на гугъл, е в някакъв смисъл единствения стабилен източник на информация за настроенията сред самите руснаци. Те не търсят как да се "освободят" от колективния Запад.

А как да избягат от освободителят.

 

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com