Да откраднеш пари за пропаганда - най-добрата корупция

10005
Да откраднеш пари за пропаганда - най-добрата корупция
Снимка: pixabay.com

Въпреки че сме в ситуацията на глобална информационна война и всяко нещо трябва да се чете с мнително око, излезе нещо интересно за същата информационна война. Според украинска и основана от бившия главен редактор на "Лента.ру" агенция парите, които са били предназначени за пропаганда в Украйна, давани от руска страна, на стойност 5 милиарда, не са били ползвани по предназначение, а са се разсеяли по корупционни схеми. Нещо като "Хемус" - по магистралата на информационната война са се появили висши мародери, които са прибирали огромни суми за собствено забогатяване, вместо да повлияят на украинците в правилната посока. Целият случай, подробно описан, може да видите тук. 

Този особен казус ни поставя в интересна ситуация. Ако всички пари, които се харчеха за пропаганда, се крадяха, щяхме да си спестим много. Щяха да са нещо като откраднати пари за къщи за гости: облагодетелстват се едни десетина души, но поне никой от останалите милиони не се събужда с кръвожадни мисли в главата. Щяхме да живеем в по-приемливо невежество: ситуация, в която си страшно неинформиран по геополитическите въпроси, но поне не ти се струва, че това, което знаеш, е Светата истина на военното, културно, политическо и всяческо дело. Нямаше да има призиви за бомбардировки, контрабомбардировки, студена и гореща война. И нямаше нищо неподозиращата за принципите на собственото си радикализиране ваша леля, да се радикализира, и да разшерва зловещи статуси от сутрин до вечер, без да разбира кой и с каква цел ги е пуснал да циркулират в мрежите. Колкото и навинтени да произвеждат още от това, което харесваш и още от това, което мразиш, алгоритмите на социалните мрежи щяха да бъдат безпомощни пред политическата ти незаинтересованост. И нямаше как да те лашнат първо постепенно, а после решително, в необходимата посока. 

Но свърши този толкова утопичен свят. Кой беше той? Беше просто стандартният свят само преди 10 години, който вече никой не помни. Свят, в който нямаше котка, която да не предизвика по-голям интерес от всеки геополитически конфликт. Свят, в който пари за пропаганда се харчеха, но лека-полека, и в който социалните мрежи не бяха достатъчно добре разработени, за да родят днешните налични възможности. А именно - дълбока мрежа фалшиви профили, които да действат на подземно ниво, съчетана с мрежа от истински профили, които да прикрепват към експертния си престиж опорни точки и автоматични позиции. Защо не откраднахме всички тези пари за пропаганда? Да бяха изхарчени по бохемски и пацифистки, да бяха изпити и пръснати, да бяха станали на яхти, къщи, бизнеси, луксозни глупости и добрата стара отвратителна материална корупция. Дори това щеше да е по-добре от дълбокото бръкване и скапване на умовете на милиони.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com