X
 
 

Демокрацията е манталитет

2234 8
Демокрацията е манталитет
Снимка: Pixabay
То всеки може да си говори всичко, нали е демокрация? Може да каже каквото си иска. Така дежурният от определен полицейски участък отговори още в първия ден на новата година на мои конкретни въпроси по обществено значим случай, за който търсех информация и изясняване.

30 години преход и в България още явно масово битува мисленето, че демокрацията е някакъв билет всеки да прави каквото си иска и никой да не му търси сметка, особено ако сметката може да дойде на адреса на търсещия я. Не че е изненада, но всеки път, когато се сблъскаш челно с това, предизвиква учудване – поне в моите очи. Вече 13-та година сме в ЕС, почти няма хора, родени след 1989 година, които да не се ходили в Западна Европа, да не са видели как работят нещата там, обаче манталитетът ни остава този отпреди 89-та година – и остава предимно в институциите ни!

Абсурдно е да молиш орган на реда да изясни дадена ситуация и отговорът да е "ама то всеки може да си каже каквото си иска" и нищо друго! Такъв отговор е подходящ за кръчмата, не за полицай на служба, чиито служебни задължения са да общува и с медиите, когато потърсят информация. Защото категорично НЕ Е демокрация да говориш каквото си искаш, когато то не съвпада с фактите. Това си е чисто и просто създаване на заблуда – дали защото не знаеш нещо, дали нарочно, вече е отделен въпрос. Но щом орган на реда не помага да не се създава заблуда, не върши вменените от обществото му задължения и това си остава не просто непорицано, а практика, за какво изобщо говорим? Ах, да, за това колко е било хубаво в България, защото сме си купили 8 F-16. А водата вече дори почва да не тече ...

И ще продължава да е така, докато не осъзнаем, че демокрацията не е всеки да си говори каквото си иска – това е първата крачка към положението всеки да си прави каквото си иска. Само че "демокрация" значи "народовластие", а за да може да даваш и упражняваш власт, трябва да можеш да носиш отговорност, особено когато си орган на властта, какъвто е полицията и каквито са полицаите - всеки един човек с униформа. Защото демокрацията е работеща система само когато се спазват и правата, и задълженията, които имаш като гражданин, като орган, като институция. Иначе всеки си прави каквото си иска, а това - е това са последните 30 години в България!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 6 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Капитализма води човечеството право към Вселенската канализация. Една от мерките е всички държави да се откажат от Империализма си ако са имали условия да го развият. Примерно България не е могла да си развие Империализма си. И Социализъм ама Истински Социализъм без Капитализъм. Реалноста ще ГО НАЛОЖИ гл*пци/кини*днендъри. ако изобщо се достигне до там.
 • Октомври 5 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  Днешната ,а пък и вчерашната евроАтлатическа дЪмокрация е естествен развъдник на спекланти , измамници , гешефтари и изобщо лицето и е като на лице на съдържател на заложна къща или банка. Безкрупулна. Разбира се имаше огромни разлики между между тази дЪмокрация и колониалната дЪмокрация , но тази разлика все повече се размива в смисъл не , че Колониалните дЪмокрации се подобряват , а онези столич виж още ›› ните така да го кажем се влошават.
 • Октомври 5.1 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  А , какво все пак е Народовластието ? Ами отваряте Зелената Кинга на Другарят М. Кадафи и четете. А , как я разбирам аз ? Народовластие за Другарят Октомври означава детски градини , спортни площадки БЕЗ дилъри на наркотици И сводници, заводи с места за отдих , училища , театри , научно изследователски центрове , зашо не и Космодруми устойчиво развитие на Народа и Народите в Дух на Уважение и Прия виж още ›› телство. А , пък за всеки нарушител и престъпник ЗДРАВАта ръка на НАРОДНАТА ПОЛИЦИЯ да пипа Стоманено обратнопропорционално на извършеното нарушение или престъпление. После разбира се превъзпитание.
  : 2 !
 • Октомври 5.2 Октомври преди 2 седмици Профил на трол?
  В днешната отровна от Колониалният капитализъм и Империализъм среда как да напишеш , Истината. Истината , че СССР и Н.Р.Китай провалиха Социализма. Прогнозирано и от Другарят Гевара който май е предаден от Кгб на Цру. Не знам, чел съм и такива неша.
  : 1 !
 • Ванеса 4 Ванеса преди 2 седмици Профил на трол?
  Манталитет е комунизма, но манталитет е и дясното, особено това в България. Щото не се съзират никакви релани принципи, които биха могли да обединят народа. Дясното има за цел единствено все по-рафинирани начини за ограбване на населението, което си е и манталитет. Девизът би могъл да бъде "Кради необезпокоявано".......А демокрация и капитализъм са несъвместими - справка дори Радан Кънев
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ачев, за проект "Голгота" не си ли чувал? От този проект е реторичния въпрос: "- Нали искахте "демокрация"?!? На ви сега една "демокрация"!" А нали си чел крилатата мисъл на Ленин: "-Колкото е по-зле дереджето на паплача, толкова по-добре за партията!"
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Именно Актуално е отличен пример как всеки може да си говори каквото си иска. И аз нямаше да отговарям на въпросите им. Човек трябва 1во да погледне в собствената си градинка и после да се оплаква.
 • полицай - орган на реда....КЪФь е тоя мухльо? 1 полицай - орган на реда....КЪФь е тоя мухльо? преди 2 седмици Профил на трол?
  Ачев защо рИИИвеш бреее....избърши си сополките и бегай да се оплачеш на кака си кУрнелка...Има си закони в тая държава,които трябва да се спазват/Закона за МВР,З-на за КЛАСИФИЦИРАНАТА информация,З-на за Фирмената тайна и т.н./ и не може някакъв си ЖЪЛТ ЖУРНЯЛЯ да ми казва кое е редно и кое не!!!!
Феновете на "Левски" подават ръка на Васил Божков
Феновете на "Левски" подават ръка на Васил Божков

Не само срещата вчера не беше лека, не е лека ситуацията, в която се намира "Левски". Това е игра на нерви и нещата могат да вземат различен завой....