Дядо Йоцо гледа иде ли кака Кьовеши

46583
Дядо Йоцо гледа иде ли кака Кьовеши
Снимка: БГНЕС

Купеният вот е причината за повечето беди у нас, поне за тези с политически характер. И беше съвсем уместно и навременно да се фокусира парламентарното внимание в тази насока. Изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по тази тема в парламента даде повод да се бръкне по-дълбоко в проблема, от който произтичат толкова много други проблеми.

Според изнесените от министъра данни на юлските избори е имало над 202 сигнала за нарушения, образувани са 38 досъдебни производства. През ноември образуваните по сигнали преписки са 287, а производствата - 18.

Всеизвестно е, че повечето партии или поне представители на повечето политически субекти използват най-различни машинации. Защо обаче точно ДПС скочи на Бойко Рашков?

Много просто - Хасково и Разград са сред контролираните от ДПС райони, а точно там има най-много нарушения, свързани с използването на подвижни урни. В Хасковско, например, е имало сигнали за 798 случая. А в Минерални бани 313 лица са подали заявления за гласуване с подвижна урна. При това 20 не са представили никакви документи.

Аналогична е ситуацията в Разград, където има 188 проверки по преписки и са образувани 26 досъдебни производства, 17 от които - забележете - са образувани от прокуратурата, а не от МВР. Така този бастион на ДПС става рекордьор в това отношение: 13 досъдебни производства има в Исперих, 3 - в Кубрат, 6 - в Разград, 4 - в Лозница. Според министър Рашков не е получен нито един отказ от страна на прокуратурата. Което пък показва, че сигналите са били достоверни и нарушения наистина е имало.

Нахални по дефолт, в Разград активисти на ДПС влезли в пряк конфликт с директора на ОД на МВР. Вместо да съдействат на органите на реда, те заплашили полицаите с граждански арести. Да, лошо е, когато Батман нагази в Сараите. И по-лошо ще става. За Сараите, естествено, защото вече има хора, привлечени като обвиняеми по дела за нарушения с подвижни урни.

В Търговище, например, са образувани 5 досъдебни производства от 12 заявителски материала. В Попово и в Омуртаг те са завършили със съдебно решение, доказващо нарушение.

По-фрапиращото е, че голяма част от хората изобщо не са подавали заявления за подвижна урна и не са ги подписвали, а едно и също лице е издавало документите. Колко проста и ефективна схема - един отговорник попълва документи от различни хора, които уж се нуждаят от подвижна урна!

Бойко Рашков иска Борисов да каже коя е Мата Хари, за да я разпита

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да каже коя е Мата Хари, за да може и тя да бъде разпитана. Това поиска в кулоарите на па...

Странно съвпадение е, че обектите на сигналите са роптали срещу действията на МВР по същия начин, по който реагира Карадайъ в парламента. Той обяви, че са извършвани "репресии" от страна на МВР и настоя прокуратурата да провери доколко законни са били тези действия. Лидерът на ДПС нарисува покъртителната сценка как милиционерите нахлули в домовете на беззащитни хора.

Само дето този номер не му минава на Рашков. По всичко личи, че е решен да стигне до край, за да докаже къде, колко и как са купувани гласове. Снимките с пачки пари, намерени от полицаите, бяха неслучайно показани в пленарната зала от министъра. "Въпросът не е за това, че ще отиде на съд този, който е купувал, а кой им ги е дал тези средства и още по-важно - как са придобити тези средства", каза той.

И точно тук е заровено кучето.

Защото избори не се купуват с партийни или дарени пари. Няма как, защото приетите с документ средства трябва да бъдат отчетени с документ. Само черните каси, пълнени от незаконни дейности, не изискват отчетност. И Рашков прекрасно знае къде точно да натисне. Все някое пиленце ще пропее, защото и на черноработниците им е писнало да рискуват за жълти стотинки своята свобода и чисто съдебно досие, доколкото го имат.

Действията на МВР по отношение на злоупотребата с подвижните урни заслужават адмирации. Зад сухите цифри стои огромна свършена работа на терен, тежка бумащина и преодоляване на куп локални бюрократични препятствия. Свършеното показва, че когато има политическа воля, институциите могат да работят в полза на обществото.

Кефлийски балансьор или политическа корпорация - ДПС на 32

Тази година минахме без новогодишно приветствие от Доган, което той произнася уж пред ДПС, но се тиражира в медиите като събитие със ст...

Разбира се, изборните шашми се реализират с твърде богат арсенал и подвижните урни са само част от него. Много е трудно всеки купен вот да се хване и да се осъди извършителят. Затова от ГЕРБ обърнаха дебата на майтап с препратки към дядо Вазов и Ганковото кафене. Майтапчии, сър.

Вбесеният в парламента Карадайъ е живо доказателство, че Рашков е на верен път. Така и обвиненията към него, че се занимава с далаверите на ГЕРБ, докато Пеевски си плете остатъците от кошницата, ще отпаднат. Пламне ли ДПС, пламва и Пеевски. Обратното също е възможно, но само с друг главен прокурор. Или с намесата на европейски такъв.

И ако надменните депутати от ГЕРБ позволят извъпарламентарна реплика по Вазов, тя би била перифраза на една смешка около матурите и би звучала така:

"Дядо Йоцо гледа иде ли кака Кьовеши".

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com