Бойко Рашков: Ръководни фигури на ДПС са заплашвали служители на МВР

18596
Бойко Рашков: Ръководни фигури на ДПС са заплашвали служители на МВР
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ДПС и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков влязоха в остър спор по време на днешното изслушване на вицепремиера в парламента. Темата - предсрочните парламентарни избори през ноември миналата година и твърденията на Рашков, че са установени нарушения при гласуването с подвижни урни, както и отправен натиск срещу служители на МВР от "ръководни фигури на ДПС".

Това е второто изслушване на министъра по тази тема, след като в края на миналата година от партията обвиниха силовото ведомство, че е репресирало граждани с трайни увреждания, които по закон гласуват с подвижни урни.

Според цитираните от него днес доказателства - има множество случаи на фалшиви медицински документи.

По думите на Бойко Рашков на много места в страната са получавани данни и са образувани стотици досъдебни производства както за изборите през юли, така и за вота през ноември именно заради големия брой подвижни избирателни секции именно заради тези документи.

"Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с невярно съдържание, за да може да се гласува с подвижна урна. Установено е едно и също лице, което е издавало огромен брой такива документи", заяви министърът пред депутатите. Рашков свърза областите, в които се наблюдава бум на явлението, с ДПС. Рекордьор по такива дела е Разград, обясни той. Там има 26 досъдебни производства.

Той съобщи, че докато вървели проверките, в регионалната дирекция на МВР в Разград са отишли ръководни представители на движението, които отправили "груби заплахи и закани", включително граждански арести към служители на МВР.

Подобни случаи са регистрирани и в Хасково, обясни Рашков. В целия регион има близо 800 заявления за гласуване с подвижна урна. В община Минерални бани например има 313 заявления, като при 20 от тях не са представени никакви документи. Като цяло в областта около 10% от заявленията са от хора с изтекли медицински документи.

ГЕРБ и ДПС с нова обща атака срещу управляващите

Първото заседание на Народното събрание за тази година започна с нова порция критики от опозицията, в лицето на ГЕРБ и ДПС, срещу управ...

Рашков обясни, че това не са само разкрития на МВР. В голяма част от случаите разследванията са образувани от прокурор, което значи, че е счетено, че има данни за престъпление, обясни той.

Реакцията на ДПС, които от месеци обвиняват МВР в репресии, не закъсня. От движението се възмутиха, че на прицел са взети "най-слабите и уязвимите, хората със специални нужди". Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дори напусна пленарната зала.

"Подвижните секции се разкриват на база на получени искания в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката - над 600 хил са лицата с увреждания и загуба на трудоспособност у нас. От тях 14 хиляди само са подали искания за подвижни урни. Затова питаме: От колко граждани с увреждания и заболели от COVID-19 има сигнали, че не са искали да гласуват и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се проверяват документите им?", попитаха Рашков от движението. 

"Около Гурково има един особено активен търговски регион където по избори се засилва търговията. И по наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чиито лидер напусна току що залата", заяви Бойко Рашков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика