Рашков: Схемата "Хемус" е направена по мафиотски образ

19725
Рашков: Схемата "Хемус" е направена по мафиотски образ
Снимка: БГНЕС

Схемата е направена по мафиотски образ, че всеки да знае донякъде, а не всичко. Ние искаме да разкрием истината, цялата истина и да стигнем до върха, до съответния етаж от властта. Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи Бойко Рашков за аферата "Хемус".

Той коментира и бездействието при получаване на "една изключително красноречиво говореща информация, че от една банка по някакъв много странен начин се теглят пари в кеш, които отиват в неизвестна посока".

Бойко Рашков: Обвиняемият за източените пари от АМ "Хемус" ми сподели имена, които не ме изненадаха

Вътрешният министър Бойко Рашков се е срещнал с Борислав Колев, обвиняемият за източването на 53 млн. лв., предвидени по договор за раб...

"За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде", каза той.

Реформа в МВР

Министърът обяви, че в близките дни предстоят смени в ръководния състав на МВР. Политическият кабинет трябва да стане по-действен и по-енергичен. Той потвърди, че смени сред заместник-министрите ще има. "Министерският съвет ми е осигурил свободата да решавам тези въпроси", декларира Рашков. 

"Никой не ми налага. Трябва да има промяна и ще направя такива промени в интерес на работата, не защото един или друг не ми харесва, а защото трябва да има повече енергия в политическия кабинет, в ръководството на министерството, защото ни чакат доста динамични времена", добави той.

"Трябва да се ускорят някои процеси в ДАНС, преди всичко кадровите решения. 6-7 месеца вече има хора, които са много близо до онези, които бяха отстранени от ръководството на Агенцията за национална сигурност, които бяха в дългосрочни отпуски до септември. Там останаха лица, тясно свързани с тези хора", коментира Бойко Рашков. 

Обвиняемият за парите за "Хемус" остава в ареста, поиска среща с Рашков

Борислав Колев, който е обвиняем за изпиране на над 53 милиона лева от парите за строежа на магистрала "Хемус" остава за постоянно...

Промени се извършват, темпото обаче трябва да се увеличи, „за да може цялата държава да дръпне напред“, заяви вътрешният министър.

Рашков обърна внимание върху "движения на лица, които са били много близо до бившия министър-председател" и даде пример с неговия съветник по националната сигурност Георги Кръстев, който е назначен като експерт в Бюрото за контрол на СРС, а неговата съпруга работи в ДАНС и "бди за спазването на класифицираната информация".

"Трябва да се прегледа административния капацитет и брой, с който разполага МВР. Министерството отдавна не е търпяло каквито и да е промени и в момента е с огромен състав от близо 50 000 души, от които по-малко от ½ са полицейски служители. В структурата на МВР има служби, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без това да наруши функционалните възможности на това ведомство", посочи още Бойко Рашков във връзка с предстоящите промени.

Той даде пример със службата за пожарна безопасност, която може да се отдели като самостоятелна агенция, която може да се занимава и със спасителни операции при извънредни ситуации – бедствия, аварии и др.

"ази реформа или тези промени, които трябва да настъпят, не изискват финансов ресурс, който да затормози бюджета", отбеляза министър Рашков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com