X
 
 

Еволюция на контрапротеста

5473 9
photo of Еволюция на контрапротеста
Снимка: колаж на Actualno.com
Протестът иска будни, справедливи съзнания, с гражданско чувство, отговорност и дисциплина. Но не и естети. Истинският естет цени контрапротеста - както добрият поет се спуска в бездните и сам си реже въжето, за да стигне до дъното. Един герой от роман бе казал, че щом открил бездънните предимства на срама пред гнета на честта, вече нямало как да се върне обратно. И ние така. 

Но що е контрапротест?

(2013-2018)

Ударна групичка, която умно се възползва от безумната максима за всички гледни точки. Някъде там се знаеше, че има винаги един редактор в сутрешния блок, който със задоволството на отличник повтаря научения урок за многообразието от мнения и многообразно канеше безобразни гости, само за да уплътни луфтовете на плурализма. Основното правило бе ликвидирането на йерархиите - можеш да изправиш професор срещу рапър и волейболист срещу нобелов лауреат, важното е да има всички мнения и после като свърши предаването зрителят да въздъхне спокойно и да си каже ето, чух аз всички мнения. Чул всички мнения той несъмнено ставаше по-информиран, а това е висша зрителска цел - да си бродиш като информиран човек по улиците и другите да виждат колко си информиран, а понякога дори да се допитват до тебе и ти да им отговаряш - информирано. Казваш: всичко е така, и онака. А така.

(2019)

В протестите срещу Гешев взе да става друго - контрапротестът се внедри в протеста и стана протест. Целта бе контрастното смесване между красивите и умните и антропологичния им негатив, за да стане ясно, че има нещо мътно, жълтопаветно-дънно и онзи информиран за всички гледни точки зрител да се втрещи от единомислието на противоположностите. На всичкото отгоре либералният елит бе поставен в либерален капан - от либерални съображения не може да каже, че тук на площада е просто пълно с платени цигани. Как да се оправиш с това? Но гледай какво иде.

(2020) 

На площада има център-дясно, анархисти, комунисти, психодесни, психолеви, обикновени психопати, агитки, трактори, студенти и семинар на Наталия Кобилкина. От време на време млад мъж коленичи пред момиче, за да му предложи брак, върви някаква мултимедия (винаги някъде има мултимедия), вегани разчленяват пилета в една редица с пътуващ глобален протест на #MeToo срещу Кевин Спейси. Против Гешев протестира Цацаров, срещу когото протестира Борис Велчев, срещу когото протестира икономът на Батман. Около мястото се извива маратон, а около маратона - рали с тротинетки, в концентрични кръгове и под благодатния поглед на Света София. Някой снима с дрон, а деца го стрелят с прашки. 

Ето как контрапротестиращият човек ще стане красив.

 

Автор: Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Държавата към която съм положил Клетва я има все още , лъжеоктомври. Разпознавате ли се с колажа вие умите и красивите ? Дори и още по отвратителни същества СТЕ и от тези орки , вие соросоидната дясна маса . Платени разбира се.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Защо, като си положил клетва, дезертира 10.11.89?!
  : 2 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Е , питай прокопиев и иван костов . те ще ти обяснят много добре. Между другото сигурно ще бъда много щастлив един ден ако всичките вие се намерите в някое тво и да чукате камъни и да ги местите от точка А до точка Б до припадък.
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Много октомврийци, много нещо! Я се стройте и се пребройте, че чак Путин взе да се стряска и да сънува кошмари!
  : 0 !
 • Винету -ученик на Гай Юлий Цезар 2 Винету -ученик на Гай Юлий Цезар преди 3 седмици Профил на трол?
  Разделяй и владей!АЗ КАЗАХ ХАУ!
 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Бих написал Браво на колажа. Само , че обективното представяне на нещата трябва да включи към колажа и така самонареклите се умни и красиви. Само дето нито са толкова умни , нито красиви, но ПЛАТЕНИ и всъщност това им е работата/ протестъри/Та има лица от 30 години почти . И тези са по лошите орки всъщност.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Да един ПРЕКАЛЕНО засегнат. ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. ВЪН соросоидите. ВЪН ВЪН.ВЪН ВЪН ВЪН ВЪН. вие СТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ВРАГОВЕ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА.
  : 5 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Втори засегнат обичащ работата си на градски десен. Една изключително паразитна работа. А , Другарят Октомври счита по за целесъобразно да чукате камъни и да ги местите от точка А до точка Б в някое тво. Нищо лично вие сте ВРАГОВЕ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА , А пък аз съм част от НАРОДА И съм Клетва към Държавата.
  : 4 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Само дето държавата в кято съм се клел отдавна я няма, но клетвата остава. Всъщност какво гласеше тя? Аааа да, че ще бъда вечния глупак. Е, несе ли справям отлично?
  : 1 !
Последно в Актуално