Еволюция на контрапротеста

5980
Еволюция на контрапротеста
Снимка: БГНЕС

Протестът иска будни, справедливи съзнания, с гражданско чувство, отговорност и дисциплина. Но не и естети. Истинският естет цени контрапротеста - както добрият поет се спуска в бездните и сам си реже въжето, за да стигне до дъното. Един герой от роман бе казал, че щом открил бездънните предимства на срама пред гнета на честта, вече нямало как да се върне обратно. И ние така. 

Но що е контрапротест?

(2013-2018)

Ударна групичка, която умно се възползва от безумната максима за всички гледни точки. Някъде там се знаеше, че има винаги един редактор в сутрешния блок, който със задоволството на отличник повтаря научения урок за многообразието от мнения и многообразно канеше безобразни гости, само за да уплътни луфтовете на плурализма. Основното правило бе ликвидирането на йерархиите - можеш да изправиш професор срещу рапър и волейболист срещу нобелов лауреат, важното е да има всички мнения и после като свърши предаването зрителят да въздъхне спокойно и да си каже ето, чух аз всички мнения. Чул всички мнения той несъмнено ставаше по-информиран, а това е висша зрителска цел - да си бродиш като информиран човек по улиците и другите да виждат колко си информиран, а понякога дори да се допитват до тебе и ти да им отговаряш - информирано. Казваш: всичко е така, и онака. А така.

(2019)

В протестите срещу Гешев взе да става друго - контрапротестът се внедри в протеста и стана протест. Целта бе контрастното смесване между красивите и умните и антропологичния им негатив, за да стане ясно, че има нещо мътно, жълтопаветно-дънно и онзи информиран за всички гледни точки зрител да се втрещи от единомислието на противоположностите. На всичкото отгоре либералният елит бе поставен в либерален капан - от либерални съображения не може да каже, че тук на площада е просто пълно с платени цигани. Как да се оправиш с това? Но гледай какво иде.

(2020) 

На площада има център-дясно, анархисти, комунисти, психодесни, психолеви, обикновени психопати, агитки, трактори, студенти и семинар на Наталия Кобилкина. От време на време млад мъж коленичи пред момиче, за да му предложи брак, върви някаква мултимедия (винаги някъде има мултимедия), вегани разчленяват пилета в една редица с пътуващ глобален протест на #MeToo срещу Кевин Спейси. Против Гешев протестира Цацаров, срещу когото протестира Борис Велчев, срещу когото протестира икономът на Батман. Около мястото се извива маратон, а около маратона - рали с тротинетки, в концентрични кръгове и под благодатния поглед на Света София. Някой снима с дрон, а деца го стрелят с прашки. 

Ето как контрапротестиращият човек ще стане красив.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com